StoryEditor

Rozpočet, verejné financie a platy

08.10.2013, 00:00

Z viacerých ukazovateľov ekonomického vývoja v krajine je možné odčítať, že Slovensko akoby krízu definitívne nechávalo za sebou. Nezamestnanosť klesla podľa Štatistického úradu na nižšiu úroveň, aká bola pri odchode predchádzajúcej vlády, Moody's najnovšie zvýšil rating krajiny, rast ekonomiky sa zrýchľuje, rastie už aj spotreba domácností, po rokoch sa vraciame k rastu reálnych miezd, pozitívny obrat nastal aj pri výbere daní. ?>

Opatrnosť a zodpovednosť však káže zostať pri zemi, najmä pokiaľ ide o prístup k verejným financiám. V piatok ministerstvo financií predloží finálny návrh štátneho rozpočtu;už dnes je však isté, že aj na budúci rok budeme musieť nájsť zhruba 700 miliónov eur, aby sme dodržali záväzky, vďaka ktorým sme dôveryhodnou krajinou a na dlhovej službe šetríme desiatky až stovky miliónov eur. Držíme sľub, že ďalšie úspory hľadáme v prvom rade na strane vlády, a nie v zvyšovaní daní a rušení sociálnych opatrení. Vládne rezorty teda čaká ťažký rok.

Práve preto, že nechceme dvíhať dane a škrtať v sociálnej oblasti, treba v svetle aktuálnych mzdových požiadaviek jasne povedať, že na zásadnejšie plošné zvyšovanie platov v štátnej správe dnes nie je priestor. Ako sme však ukázali v prípade učiteľov a najnovšie pri zdravotných sestrách, kde dedíme problém protiústavného zákona a sľubu nekrytého reálnymi financiami, vieme v prípadoch, kde ide o oprávnené požiadavky, rokovať a hľadať spoločnú reč. Sestričkám sme ponúkli riešenie v podobe urýchlenia prípravy zákona o mzdovom odmeňovaní pracovníkov v zdravotníctve, ktorý pomôže platovo tam, kde máme priamy či aspoň nepriamy dosah.

Aj v kontexte finálnej a náročnej prípravy štátneho rozpočtu teda dnes môžem povedať, že ak sa ukáže priestor vo verejných financiách, sme pripravení pomôcť u tých skupín, kde to ich príjmová a životná úroveň najviac vyžaduje. Prakticky hovorím napríklad o takom modeli valorizácie, ktorý zvýši platy najmä nižším príjmovým skupinám. Aj pri príprave budúcoročného rozpočtu sa teda riadime princípom, ktorý sme vpísali do charakteru vládnej politiky, kombinujeme ozdravovanie štátnych financií s pomocou ľuďom tam, kde je to najviac potrebné. Pretože takto je to zodpovedné a sociálne spravodlivé.

Dnes píše Robert Fico, predseda vlády

01 - Modified: 2024-05-02 18:20:15 - Feat.: - Title: Deficit rozpočtu medziročne vzrástol o miliardu, príjem z daní je vyšší, oznámil rezort 02 - Modified: 2024-04-29 07:51:35 - Feat.: - Title: Vydáme sa chorvátskou cestou? Kamenický pripúšťa, že štát bude lákať Slovákov na kúpu štátnych dlhopisov 03 - Modified: 2024-05-02 09:51:45 - Feat.: - Title: Varovanie, že si to odskáčeme na dôchodkoch, vláda nevypočula. Bude sa držať európskych, nie našich pravidiel 04 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 05 - Modified: 2024-04-30 16:04:13 - Feat.: - Title: Druhý dôchodkový pilier je opäť v ohrození. Odborníci pre HN pomenovali najreálnejšie kroky Ficovej vlády
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 23:22