StoryEditor

"Utečenec na mňa mieril samopalom v Petržalke." Takto funguje moderná propaganda

29.09.2015, 00:00
Utečenci zabili hoax. Zo žartu sa zmenil na spoločenský problém.

Aktuálny prípad. Monika z bratislavskej Petržalky má strach. V kontajneri pred domom našla utečenca. Čo je horšie, utečenec vytiahol samopal a s „arabským prízvukom“ sa vyhrážal jej manželovi smrťou – ak jeho úkryt prezradí. No Monika ukázala ľudskú statočnosť. Prítomnosť potenciálne nebezpečného utečenca zverejnila na facebooku. „Ako vidíte na fotke, ktorú som včera ráno odfotila z balkóna, on tam niečo montuje. Lebo, keď tam liezol, tak mal takú krabicu a otvor kontajnera priviazal takým káblikom. Dúfam, že to nie je nejaká bomba alebo výbušnina,“ hovorí Monika vo svojom poste.

Dobrý deň.Mohli by ste Prosím Vás zverejniť tento príspevok? Bývam v Petržalke.Predvčera som poslala moju dcéru vysypať...

Posted by Rozdavame Rozum Zadarmo on Sunday, 20 September 2015

Tretej kategórie

Predstava ozbrojených migrantov, ktorí si montujú výbušniny v petržalských kontajneroch, žiadnemu Bratislavčanovi na pokoji nepridá. Najmä, ak zo statusu vôbec nie je zrejmé, či Monika je recesista, človiečik pomotaný strachom, alebo vedomý šíriteľ neprávd.

V každom prípade sa jej post prehnal facebookom rýchlosťou hlúposti strednej kategórie, a to bez ohľadu na nepravdepodobnosť čitateľnú z každého jedného riadka. Dôvod je jednoduchý. Informácia obsahovala slovo utečenec, šírila strach a hrala na predsudky (utečenec rovná sa terorista). Moniku (na 75 percent vymyslená identita) si zoberme ako ilustračný príklad zdieľa-teľa-ťa nezmyslov, poloprávd a dezinterpretácií. Pre nedostatok iných slov – hoaxov.

Medziresumé 1.: Monikin príbeh z petržalského kontajnera je očividná hlúposť. Ak skutočne Monika existuje, zrejme ide o folklórny hoax. Napríklad, že žienka si vymyslela skúsenosť, aby podoprela svoje obavy a odfotila bezdomovca.

Samopal či brokovnica

Poďme hneď k ďalšiemu príkladu. Trochu rafinovanejšiemu. Ale len o trochu. Na začiatku septembra sa prehnala svetom informácia o lodi plnej strelných zbraní. Podľa jedného z no name portálov, ktoré správu na Slovensku šírili, Grécko zadržalo zásielku 5000 brokovníc a pol milióna amerických nábojov. Tie údajne smerovali do Európy pod nálepkou humanitnej pomoci utečencom. Tram ta-ra-rá! Ďalší dôkaz, že moslimskí extrémisti prichádzajú do EÚ a tvária sa ako utečenci. A, samozrejme, oficiálne médiá mlčia. No nezdieľaj to! Monika by to zdieľala.

Lenže oficiálne médiá nemlčia. Len hovoria niečo iné ako dobre informovaný slovenský portálik. Podľa oficiálnych zdrojov skutočne bola loď s podozrivým nákladom zadržaná. Lenže neputovala z Turecka do Grécka, ale z Turecka do Líbye. „Správa z gréckeho Huffington Post uvádza, že je možné, že náklad bol určený pre bojovníkov Islamského štátu, čo sa vyšetruje. V správe nájdeme informáciu o tvrdení posádky, ktorá údajne o obsahu nákladu nemala tušenia, no v článku nie je žiadna zmienka o pomoci pre utečencov,“ hovorí iniciatíva Hatefree, ktorá sa venuje odhaľovaniu hoaxov o migrantoch.

Medziresumé 2.: Monikin príbeh z petržalského kontajnera je očividná hlúposť, no loď s brokovnicami je prepracovanejšia. Neklame od začiatku, len pridáva dezinformácie k oficiálnym správam, ktoré si možno preveriť bežným googlením. A zároveň nedáva priestor iným možným rozuzlením ako stovky ozbrojených teroristov v uliciach Európy. Napríklad i v petržalských kontajneroch.(Čo ak to nebol samopal, ale brokovnica nabitá americkými nábojmi.) Hoax sa šíri z no name portálikov, na ktorých zrejme aj vznikol a mutoval. Preto je ťažké uveriť, že ide o nedorozumenie.

Tréner teroristom

Do tretice, veľmi čerstvý príklad. Špecifický v tom, že ani tie oficiálne (mlčiace) médiá nemlčali. Bohužiaľ, skočili po chrumkavej téme napriek minimu relevantných dôkazov. Lákadlo bolo skrátka prisilné. Predmetom bol totiž aktuálne najslávnejší migrant – Osama Abdul Mohsen. Práve ten utekajúci Sýrčan, do ktorého si kopla maďarská kameramanka.

Zábery jej kratochvíle obleteli svet a stali sa výčitkou drsného prístupu Európy k ľuďom utekajúcim zo svojej krajiny. Bývalý tréner nakoniec zakotvil v Španielsku. Dostal pracovnú ponuku od futbalovej školy. A syn, ktorého utekajúci Mohsen vtedy niesol v náručí, nedávno odprevadil Ronalda na zápas Realu Madrid. Skrátka čistý happy end alebo „opica“ z protiutečeneckého opojenia.

Bohužiaľ, tu sa príbeh nekončí a Mohsen dostal druhý kopanec od zástupcov médií. Viacero relevantných spravodajských portálov totiž zverejnilo informácie, že Mohsen môže byť džihádista blízky al-Káide. Redaktori sa odvolávali na rôzne informačné servery i facebookové skupiny. Prvotný dôkaz? Mohsenov profil na sociálnej sieti, ktorý si futbalový tréner v minulosti zmazal. „Terorista hrá futbal, to aby sme začali kontrolovať lopty,“ so zvláštnym zmyslom pre humor a s neskrývanou chuťou glosuje no name portálik šíriaci nezmysly o migrantoch v slovenskom jazyku. A s dvojnásobne neskrývanou chuťou sa odvoláva na oficiálne zdroje, medzi ktoré patrí aj dlhé roky renomovaný český týždenník. O džihádistickej minulosti informoval i český mienkotvorný denník či slovenský bulvárny portál.

Autor týchto slov nechce tvrdiť, že detailne pozná Mohsenovu minulosť. No ako každý druhý vie posúdiť relevantnosť zdrojov. Najmä ak oficiálny facebookový profil Osama Abdul Mohsena funguje od roku 2013 a možno ho nájsť tu.

Medziresumé 2.: Monikin príbeh z petržalského kontajnera je očividná hlúposť, loď s brokovnicami neklame od začiatku, no Mohsenova údajná džihádistická minulosť je tretí typ hoaxu. Sýrčan sa stal obeťou, ktorému automaticky čelia všetky silné mienkotvorné momenty spojené s utečencami. Skrátka všetko je inak. Paradoxne, vedomí i nevedomí šíritelia dezinformácií sa mimoriadne hlasno dovolávajú kritického myslenia. Mohsen ako symbol drsného prístupu k utečencom sa stal symbolom teroristov prenikajúcich do Európy.

Nechutné hoaxy rovnakého typu sa vyrojili aj pri fotografii Aylana Kurdiho, chlapca, ktorého utopené telo sa pred pár týždňami našlo na tureckom pobreží. Takmer na druhý deň väčšina hoaxotvorných portálikov fotografiu označila za podvod. Okrem iného skúmali smer učesania vlasov v porovnaní so smerom vĺn. Samozrejme, telo tam niekto nainštaloval a potom odfotografovali, otec chcel nové zuby...

Kriticky myslieť

Zrátajme si všetky tri príklady. Napriek odlišnostiam to podstatné majú spoločné. Rozšírili sa vďaka sociálnym sieťam rýchlejšie ako mor v stredoveku, vo svojej informačnej DNA podporujú zaužívané predsudky a predovšetkým diskusii o utečencoch skutočne nepomáhajú. A to bez ohľadu na to, či už išlo o nepravdu, o dezinformáciu alebo o chrumkavosť, dokazujú, že ak niečomu skutočne chceme veriť, tak to bude aj ozbrojený utečenec v kontajneri. Najmä ak hovorí zrozumiteľne po slovensky s arabským prízvukom.

Monika z Petržalky je možno vymyslená identita (75-percentná šanca). Možno 40-ročná žena v domácnosti (25-percentná šanca), ktorá videla bezdomovca. V podstate je to jedno. Pod jej statusom sa našli stovky ľudí zo Slovenska, ktorí boli ochotní jej príbeh zdieľať. Loď plná zbraní si takto našla tisíce zdieľateľov len na Slovensku. A džihádista Nohsen ďalšie desaťtisíce, ktoré rýchlo pribúdajú. Dobrá správa je, že v každom jednom z rozoberaných prípadov sa našla výrazná skupina poukazujúca na absurdnosť týchto príbehov. Lenže to je asi jediná dobrá správa celého tohto textu.

Utečenci zabili hoax

Tých pár stoviek utečencov, ktoré Slovensko prijme, ešte ani nedorazilo, ale očividne už majú na svedomí svoju prvú obeť. Zabili vtip. Ak v minulosti hoax predstavoval synonymum pre virálny žart, dnes začína mať obrysy spoločenského problému. Infekčnosť nezmyslov totiž predstavuje dôkaz, že kritické myslenie nemá posledné slovo ani pri témach, ktoré smiešne nie sú. Čo môže mať fatálne následky. Vzniká uzavretý kruh. Hoaxy o utečencoch sa živia strachom a strach z utečencov zároveň hoaxy živia. A pred parlamentnými voľbami je strach účinný recept na povolebnú katastrofu. Najmä ak očividene každá zmes nepravdy a predsudkov si na sociálnych sieťach veľmi rýchlo nájde svojho zdieľa-teľa.

Kým príbeh z petržalského kontajnera je očividná hlúposť, loď s brokovnicami neklame od začiatku, len pridáva dezinformácie k oficiálnym správam. Mohsenova údajná džihádistická minulosť je príkladom, ako aj profesionálne médiá môžu zlyhať. Ak prevládne chrumkavosť.

01 - Modified: 2007-09-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americký Erector rozbieha revolúciu v robotoch
01 - Modified: 2024-05-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
07. máj 2024 19:35