StoryEditor

Neobmedzenú vládu jednej strany sme už mali

06.03.2014, 23:00

Prezidentské voľby sú vždy dôležité. Prezident je v hierarchii najvyšší ústavný činiteľ, ktorý reprezentuje náš štát doma a v zahraničí. A, samozrejme, nie je jedno, ako prezident reprezentuje Slovenskú republiku. Nehovoriac o tom, že hlava štátu, hoci má len obmedzené právomoci, ich môže nielen rozumne využívať, ale, bohužiaľ, rovnako aj zneužívať.

Traja najdôležitejší

Prezident je dôležitý: ak je toho schopný, môže napríklad upozorňovať na neduhy v domácej politike – môže pozvať, či dokonca a aj vyzvať politické strany na spoločné rokovania, aby občania skutočne cítili, že sa riešia ich problémy.

Pri aktuálnych prezidentských voľbách však ide o oveľa viac, dôležitosť týchto volieb má oveľa väčší význam. V histórii Slovenska totiž prvýkrát hrozí, že jedna politická strana obsadí až tri najvyššie ústavné (teda tri najdôležitejšie) funkcie v štáte.

Preto je dôležité mať na pamäti situáciu, ktorá tu bola počas 40 rokov za komunizmu: treba si uvedomiť, že nie je dobré, aby jedna politická strana bez toho, aby mala nad sebou kontrolu, riadila štát. Prípadné výsledky aktuálnych prezidentských volieb, takúto hrozbu v sebe nesú. Preto je mimoriadne dôležité, aby sa na prezidentských voľbách zúčastnilo čo najviac oprávnených voličov.

Bez favorita

Voľba prezidenta Slovenskej republiky v roku 2014 bude v poradí štvrtou priamou voľbou hlavy štátu Slovenskej republiky, pričom tentoraz oficiálne kandiduje historicky najvyšší počet kandidátov, ktorých je až štrnásť. O to zaujímavšie bude sledovať to, že či tento fakt pritiahne voličov k urnám a nakoľko kandidáti bez reálnej šance na úspech zamiešajú karty v konečnom poradí. Aj preto tieto voľby budú dôležitým barometrom toho, ako uvažuje volič, ako vníma svoju zodpovednosť za ďalšiu budúcnosť krajiny.

Doterajšie prieskumy verejnej mienky potvrdzujú, že kandidáti zvedú historicky azda najväčší súboj. Čím ďalej tým viac sa ukazuje, že tieto prezidentské voľby nemajú favorita v pravom zmysle slova. Je prakticky isté, že druhému kolu sa nevyhneme, vôbec však nie je isté, ktorá dvojica kandidátov sa v ňom ocitne.

Meno toho, kto bude 15. júna 2014 inaugurovaný ako nový prezident, bude významným signálom toho, kam sa bude Slovensko v najbližších rokoch uberať. Nech však už voľby dopadnú akokoľvek, malo by o tom rozhodnúť čo najviac občanov Slovenska.

Aby sme boli hrdí

V neposlednom rade by malo byť pre každého jasné, že voľby sú opakujúcim sa procesom, ktorým sa v demokratických krajinách obsadzujú verejné funkcie a ich výsledky môžu život každého občana zmeniť tak lepšiemu, ako aj k horšiemu. Je iba na rozhodnutí občanov, ako v konečnom dôsledku hlasovanie dopadne: či bude mať pre väčšinu pozitívne, alebo skôr negatívne dosahy. Preto je vždy namieste výzva, aby každý, komu na osude Slovenska záleží, si cestu k volebným urnám našiel aj počas nadchádzajúcich prezidentských volieb.

Strana Most-Híd verí, že výsledky prezidentských volieb posilnia demokraciu na Slovensku a rozhodnú o tom, že úrad prezidenta Slovenskej republiky napokon obsadí

kandidát, ktorý bude dôstojným reprezentantom krajiny doma aj v zahraničí. Kandidát, ktorý dokáže naložiť so svojimi právomocami tak, aby mohlo byť Slovensko na svojho prezidenta hrdé, aby v rámci slovenskej politickej scény pôsobil ako nestranný pozorovateľ, ktorý bude vždy pripravený obhajovať záujmy všetkých občanov.

Béla Bugár, predseda strany Most-Híd

01 - Modified: 2006-02-17 11:22:00 - Feat.: 0 - Title: Vstup SkyEurope na český letecký trh priniesol znižovanie cien leteniek
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 05 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 12:42