StoryEditor

Špinavé tajomstvá čistej energie

17.02.2014, 22:59
monitor

Rasdorf je nemecká dedinka, v ktorej vybuchol kravín. Teroristi? Nie. Flatulentný dobytok. Jedna krava vypustí denne asi 500 litrov metánu. Deväťdesiat nadutých kusov dobytka si uľavovalo tak mocne, že stačila iskra a kravín „šiel do luftu“. Výbuch našťastie zničil len strechu a zranilo sa iba jedno hoviadko.

Veselá príhoda odhaľuje riziká skrývajúce sa nielen v kravskom pozadí, ale aj v pozadí obnoviteľných zdrojov energie. V očiach ekologistov uhlie pochádza od samotného diabla (nie náhodou sa skrýva pod zemou). Pálením uhlia vzniká oxid uhličitý, ktorý podľa jednej hypotézy spôsobuje globálne otepľovanie. Lenže česká vláda v rokoch 1992 – 1997 masívne investovala do filtrov, odsírenia a čističiek. Priemyselné emisie pevných látok to znížilo o 98 percent, oxidu siričitého o 96. Uhlie je už takmer dvadsať rokov čisté.

No podľa Greenpeace potrebujeme „energetickú revolúciu“ spočívajúcu v prechode od uhlia na obnoviteľné zdroje, ktoré sú superčisté.

Také geotermálne elektrárne na prvý pohľad vyzerajú ako skvelý nápad. Vyvŕtate hlbokú dieru a potom už len stačí vháňať vodu, chytať paru a nechať ňou roztáčať turbínu. Ale vŕtať sa v hlbinách sa nie vždy vypláca. V decembri 2006 sa o tom presvedčili obyvatelia okolia švajčiarskeho Bazileja, kde zemetrasenie vyvolané geotermálnou elektrárňou spôsobilo škody za 9 miliónov dolárov.

Tak teda rozostavíme na pole solárne panely. Nijaký dym, prach ani špina, dokonalá čistota a ekologickosť.

Len kalifornská firma Solyndra vyrábajúca solárne panely v rokoch 2007 – 2011 vyprodukovala 5626 ton toxických odpadov a kontaminovanej vody obsahujúcej karcinogénne kadmium. Potom skrachovala. Bez toho, aby po nej niekto upratal. Ešte horšie je to v Číne, kde väčšina solárnych panelov vzniká v doslova stredovekých podmienkach. Pri ich výrobe navyše vzniká fluorid dusitý – plyn, ktorého skleníkový efekt je 17000-krát silnejší ako vplyv oxidu uhličitého.

Veterné elektrárne zasa zabíjajú vtáky a netopiere. Rýchlo sa otáčajúce rotory ich doslova rozsekávajú. Podľa časopisu BioScience ročne len v USA zmasakrujú asi 600000 netopierov a od roku 2008 zabili najmenej 67 prísne chránených orlov bielohlavých a skalných. Americká firma Duke Energy nedávno dostala za zabíjanie vtákov pokutu dvadsať miliónov dolárov. Veterné elektrárne vás navyše môžu aj zabiť. V zime sa na ich lopatkách tvorí námraza, ktorú rozhadzujú rýchlosťou až tristo kilometrov za hodinu.

Biopalivami chce Európska únia do roku 2020 pokryť desať percent spotreby energie. Už dnes nám ju povinne primiešava do benzínu a nafty. Podľa výpočtov by sa potom však repka a ďalšie energetické rastliny museli pestovať na 70 percentách ornej pôdy, čo by rozvrátilo európsky trh s potravinami. Len v Brazílii padne pre energetické plodiny každoročne 325000 hektárov pralesa. Západní ekologisti, ktorí svet dotlačili k biopalivám, tak nesú zodpovednosť za zánik „zelených pľúc“ planéty.

A potom nám bude niekto hovoriť, že nemáme kúriť uhlím, pretože dymí a smrdí?

Ivan Brezina, Neviditelný pes

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 20:01