Twiter/Top Sportsman
StoryEditor

Ronaldo versus Coca Cola

Reakcia Coca-Coly aj Heinekenu a nakoniec aj reakcia samotnej FIFA sú absolútne profesionálne.

Keby sa plat Cristiana Ronalda a mnohých iných svetových športových celebrít odvíjal od vstupného ktoré fanúšikovia zaplatia, aby videli svoje idoly, bola by to úplne iná pesnička. Fenomenálny CR7 by vtedy s veľkou pravdepodobnosťou zarábal o minimálne jednu, ak nie dve nuly nižšie sumy.

Obrovské peniaze, ktoré niektorí športoví titáni zarábajú sú dané úplne inými faktormi. A stúpajú podľa toho, akého veľkého globálneho cirkusu sa daný šport týka.

Najväčšie globálne športové cirkusy sú známe. NBA, PGA, F1, Americký futbal, alebo samotný futbal. Pod organizáciami zvanými FIFA, alebo UEFA ide o naozaj veľký globálny cirkus a ten stojí naozaj veľké (obrovské) peniaze.

Tieto peniaze lejú sponzori. Kupujú si vizibilitu, účasť v reklamných kampaniach v brutálne drahých televíznych vysielacích právach ... a tak ďalej. V tomto megabiznise je šport v zásade len palivo, ktoré ho poháňa.

Finálne príjmy svetových športových hviezd (vrátane reklamných plnení) sú navyše takmer vždy viacnásobkom ich zmluvnej odmeny so športovou organizáciou, kde pôsobia.

Preto keď Ronaldo s opovrhnutím odloží dve fľaše Coca-Coly a povie „Voda“, alebo jeho francúzsky futbalový kolega Pogba s náboženským zdôvodnením odmietne fotenie pri fľaške Heinekenu, je to divné.

A najmä preto, že tak isto ako všetci svetoví športovci s obrovskými príjmami aj Ronaldo a Pogba niekedy a niekde začínali. A nemali peniaze. A potrebovali ich. A možno aj tie športové organizácie, ktoré ich vychovali, ich potrebovali.

A možno pochádzali práve od Coca-Coly, alebo Heinekenu a iných globálnych sponzorov masových športov typu futbal. Koniec koncov CR7 mal predsa svojho času priamu zmluvu s Coca-Colou a dokonca bol tvárou fast foodového reťazca KFC. To je aký zdravý životný štýl?

Zhrnuté. Reakcia Coca-Coly aj Heinekenu a nakoniec aj reakcia samotnej FIFA sú absolútne profesionálne. Sponzori sa obmedzili na vyhlásenie, že každý si môže piť, čo mu chutí a FIFA pripomenula, že veľkými sumami podopreté zmluvy nie sú zdrapy papiera a musia a majú sa dodržiavať.

A dá sa to ešte inak povedať. Nikto futbalistov nenúti hrať na ME 2021. Pokiaľ nesúhlasia s tým, aké hodnoty (ak chcete tovary a služby) sú cez toto podujatie propagované, môžu zostať doma a užiť si napríklad ligové voľno.

Rovnako tak im však nikto nedáva právo urážať sponzorov celého podujatia len preto, pretože dnes im to už ich osobná finančná situácia umožňuje. Pričom absurdné je najmä to, že absolútna väčšina ich príjmov pochádza zas len od takýchto sponzorov. Či už priamo, alebo nepriamo, pretože ide najmä o peniaze z celého spomínaného globálneho cirkusu. Nie o peniaze z predaja vstupeniek na futbalové zápasy.

Na ME 2021 určite hrá veľa futbalistov, ktorí za celý rok nezarobia toľko čo Ronaldo za jeden týždeň, alebo aj jeden deň. Drvivá väčšina z nich by si dnes za slušný honorár bez váhania vylepila logo Coca-Coly aj na čelo. Alebo zapózovala pred reštauráciou KFC. Presne tak, ako to kedysi dobrovoľne a za slušné peniaze robil fenomenálny CR7.

Mimochodom, nečudoval by som sa, keby si jedna, alebo obidve tieto značky teraz citlivo vybrali z celého sveta tie najväčšie detské, alebo mládežnícke talenty a poriadne ich finančne podporila. Ako pripomenutie, že aj Cristiano Ronaldo (a ani slovko proti jeho futbalovej genialite) je iba jedna z malých súčastí globálneho športového cirkusu. Cirkusu, ktorý by bez neho síce utrpel, ale v dobrom zdraví a pohode prežil. Čo ale opačne neplatí.

01 - Modified: 2024-03-12 15:13:44 - Feat.: - Title: Coca Cola Česká republika a Slovensko má nového generálneho riaditeľa 02 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Buffett akoby vlastnil celé Slovensko. Zarába na Apple aj American Express, no milovaná Coca-Cola ho zradila 03 - Modified: 2024-02-29 07:58:16 - Feat.: - Title: Ronaldo dostal jednozápasový dištanc a pokutu za obscénne gesto 04 - Modified: 2024-01-20 15:54:21 - Feat.: - Title: Ronaldo vyzdvihol saudskoarabskú Pro League, podľa neho je lepšia ako francúzska Ligue 1 05 - Modified: 2023-12-04 12:18:27 - Feat.: - Title: Ďalší greenwashig gigantov? Coca Cola, Nestlé aj Danone čelia závažnej sťažnosti. Sú ich fľaše skutočne recyklované?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 01:28