Slovenské firmy majú kancelárie svetového kalibru. Uspieť môžu, ak sa prihlásia do súťaže OFFICE ROKAOffice roka
StoryEditor

Kancelárie začínajú byť opäť „in“

02.05.2022, 00:00
Prvotná eufória z home office už dávno opadla a firmy návrat zamestnancov na pracoviská vítajú.

Slovensko sa po vyše dvoch rokoch pandémie vracia do „normálu“. Obchody, kaderníctva, fitnescentrá či kultúrne podujatia navštevujeme už týždne bez obmedzení a pred pár dňami vláda dokonca zrušila povinnosť nosiť respirátory.

Uvoľnenie pociťujú aj administratívne budovy, ktoré sa postupne zapĺňajú zamestnancami. Prvotná eufória z home office už dávno opadla a firmy návrat zamestnancov na pracoviská vítajú.

Obmedziť mobilitu a zároveň neprerušiť prevádzku umožňoval firmám počas každej vlny pandémie home office. Práca z domu od začiatku nebola vhodná pre každého.

Najväčší potenciál majú odvetvia ako informácie a komunikácia, administratívne služby alebo finančné a poisťovacie činnosti. Tie však dovedna nezamestnávajú ani desatinu zo všetkých pracujúcich Sloveniek a Slovákov. Psychológovia sa navyše zhodujú, že home office z dlhodobého hľadiska prináša problémy.

Človek je tvor spoločenský a osobný kontakt hrá v práci stále prím pred sterilitou online prostredia. Na tento fakt poukazuje aj Laszlo Bock, bývalý šéf ľudských zdrojov spoločnosti Google.

Bock dokonca nevidí príliš veľkú perspektívu ani v súčasnosti najviac preferovanom mixe práce z domu a v kancelárii, v ktorom funguje aj jeho bývalý zamestnávateľ. O tri až päť rokov očakáva úplný návrat ľudí späť na pracovisko.

Hybridný model práce je na Slovensku „in“. Potvrdzujú to aj údaje spoločnosti Profesia a iniciatívy Open HR forum, podľa ktorých 54 percent zamestnancov preferuje práve takýto mix.

Výlučne v kancelárii chce pracovať 38 percent zamestnancov, výlučne z domu iba osem percent opýtaných. Aktuálne je v administratívnych budovách denne približne 40 percent zamestnancov z počtu, ktorý bol dosahovaný pred pandémiou.

Od začiatku marca 2020 tak ide o rekordne vysoký počet ľudí a v ďalších mesiacoch ešte porastie. Stavy pred pandémiou však neočakávame, pretože väčšina spoločností preferuje už spomínaný hybridný model práce.

Mix práce v kancelárii a z domu neznamená, že firmy zmenšujú výmeru svojich kancelárií. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield až 60 percent firiem nemá v tomto roku v pláne meniť výmeru kancelárskej plochy, a 12 percent opýtaných spoločností ju dokonca plánuje zväčšiť.

Pristupujú skôr k zmenám v usporiadaní. Upúšťajú od open space a požadujú viac flexibilných priestorov, kde sa budú môcť ľudia stretávať. Dobrou správou je aj aktuálna situácia na trhu práce.

Nezamestnanosť klesá a nachádza sa na úrovni 6,7 percenta. Pracovné portály zároveň hlásia rekordné množstvá pracovných ponúk vrátane tých „kancelárskych“.

01 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 02 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 03 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-02-04 23:00:00 - Feat.: - Title: VYDRICA Offices: Kúpa vlastných kancelárií má čoraz väčší zmysel 05 - Modified: 2024-01-14 16:04:27 - Feat.: - Title: Nevyhadzujme v roku 2024 peniaze do vzduchu!
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 14:19