TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Rastislav Trnka: Geotermálny vrt dáva Košickému kraju do rúk eso

18.04.2022, 15:04

Prvá fáza projektu, ktorému mnohí neverili, sa podarila. Geotermálny vrt pri Čižaticiach dosiahol očakávaný výsledok a v hĺbke približne 2,7 kilometra narazil na geotermálnu vodu, ktorej teplota presahuje 126 stupňov Celzia. Pre všetkých obyvateľov Košického kraja je však minimálne rovnako dôležitá aj druhá správa – vrt je majetkom nášho kraja a do budúcnosti nám otvára nové možnosti. Ani jedna slovenská župa podobnú príležitosť nemá.

Áno – na začiatku úvah pustiť sa do tohto technicky náročného a svojím spôsobom aj riskantného projektu, bola snaha konečne vytvoriť podmienky pre vybudovanie dlho očakávaného akvaparku. Veľa krajských aj komunálnych politikov z Košíc a okolia o takomto projekte dlhé roky veľa rozprávalo, ale nikdy sa nič konkrétne nezrealizovalo. Dnes máme prvý krok za sebou a môžeme začať pracovať na tom, ako využiť zdroj geotermálnej vody čo najlepšie. A zďaleka to nemusí byť iba o akvaparku.

V posledných týždňoch a dňoch sotva nájdete na Slovensku človeka, ktorý by nevedel, alebo necítil, že veci okolo nás sa menia raketovou rýchlosťou. Tak ako sme si donedávna nevedeli predstaviť život v pandémii, tak si dnes rovnako rýchlo musíme zvykať na život vo svete, kde ceny energií a vlastne všetkého raketovo letia hore. A o mnohých veciach, ktoré sme doteraz považovali za samozrejmé, už dnes môžeme vcelku úspešne pochybovať. Napríklad či budeme mať dostatok plynu, tepla, elektrickej energie ... a podobne.

V tejto – a bohužiaľ vôbec nie nerealistickej – optike má vlastníctvo úspešného geotermálneho vrtu pre náš kraj násobne vyššiu hodnotu. Dáva nám totiž komfort v pokoji a systémovo premýšľať o ďalších možných využitiach horúcej vody, ktorú sme pri Čižaticiach našli.

Samozrejme, máme pred sebou ešte veľa práce, odborných posudkov a skúmaní, ale to najdôležitejšie – úspešný geotermálny vrt už máme. V najbližších mesiacoch môžeme a budeme hľadať všetky dostupné možnosti, ako vodu z vrtu využiť. Do úvahy (okrem akvaparku) samozrejme prichádzajú aj možnosti vykurovania, geotermálna elektráreň, či výroba zeleného vodíka. A to sú veci, ktoré dnes získavajú násobne vyššiu hodnotu, než akú by sme im prisudzovali povedzme pred rokom.

Pre náš kraj aj pre mňa osobne ale zostáva najväčšou devízou samotný fakt, že vrt je majetkom kraja. A krátko vysvetlím prečo. Samozrejme, že kraj sa teraz nechystá budovať vlastné teplovody, či dokonca elektráreň. Máme ale v ruke perfektný, obnoviteľný a ekologický zdroj tepla a energie. A s týmto zdrojom v rukách môžeme začať hľadať komerčných partnerov pre jeho ďalšie využitia. A presne to aj chceme a budeme robiť. Nikomu nebudem tvrdiť, že to budú ľahké procesy a nebudem dávať ani žiadne časové prísľuby. Určite ale môžem povedať, že do hľadaní možností efektívneho využitia nášho majetku, ktorým dnes vrt je, sa pustíme s rovnakou odvahou a nasadením, s akými sme pristúpili ku samotnému vrtu.

Procesy budú pod absolútnou verejnou kontrolou a vrt je a zostane majetkom kraja. Nepredáme ho. Vyvŕtali sme ho totiž práve kvôli tomu, aby sme v nasledujúcom období, kedy sa budú hľadať tie najlepšie formy jeho využitia, vždy ako kraj držali v ruke najvyššiu kartu. Preto je pre ďalšie využitie geotermálneho vrtu pri Čižaticiach jeho vlastníctvo pre KSK skutočným esom. A s týmto esom budeme aj hrať.

Autor je predsedom Košického samosprávneho kraja.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 09:42