ECB - European Central BankReuters
StoryEditor

Eurozóna chce veriť, že pokles ekonomiky je za nami

03.05.2021, 00:00
Zotavenie je závislé od pokroku vo vakcinačnom programe a fiškálnych stimulov.

Finančné trhy hlásia za apríl pokračovanie trendov z minulého obdobia. Akcie pokračovali v rastovom ťažení, dlhopisy v poklese cien spôsobenom rastom výnosov na trhoch. Regionálna vitalita je však rôzna. Väčšina regiónov zaznamenala rast v jednotkách percent. Diskusie o tom, či fiškálne balíky – predovšetkým ten americký, nespôsobia rast inflácie, sú však čoraz intenzívnejšie. A ekonómovia sú v názoroch rozpoltení.


Z hľadiska menovej politiky sa tak dostávajú centrálne banky pod tlak, keďže už samotné inflačné očakávania hýbu výnosovými krivkami. Ak sa ich nepodarí udržať pod kontrolou, trhové sadzby zamieria nahor, a to by určite zotavovaniu svetovej ekonomiky nepomohlo. Inflácia bude preto pozorne sledovaný ukazovateľ ešte dlhé obdobie. Apríl priniesol uvoľňovanie pandemických opatrení nielen u nás, ale aj vo viacerých krajinách, a s ním aj nádeje na oživenie ekonomiky. A to aj napriek tomu, že HDP eurozóny opäť klesol a v medziročnom porovnaní je to pokles o 1,8 percenta za prvý štvrťrok 2021.


Na druhom brehu Atlantiku reportujú USA silný rast 6,4 percenta anualizovane, čo bolo výsledkom najmä silnej spotreby domácností. Zlý mesiac má za sebou India, kde naplno prepukla covidová pandémia. Tá sa však do akciových indexov Indie či celého regiónu rozvíjajúcich sa trhov preliala len opatrne a akciové trhy už vyzerajú zmierené s takýmito lokálnymi výbuchmi pandemickej krivky. Prevládajúce očakávania na trhoch tak urputne smerujú k oživeniu ekonomickej situácie. Zotavenie však bude veľmi rozdielne v jednotlivých kútoch sveta – keďže je závislé od pokroku vo vakcinačnom programe a fiškálnych stimulov.


Rôznu regionálnu vitalitu potvrdzuje aj aprílová bilancia akciových indexov – americký index S&P 500 dosiahol rast takmer šesť percent, čo je viac ako za celý prvý štvrťrok spolu. Európa zaostala s rastom v priemere dve – tri percentá. Podstatne horšie sa opäť darilo Japonsku – japonský akciový trh za apríl poklesol o takmer dve percentá. Región rozvíjajúcich sa trhov skončil v pluse, a to aj napriek pretrvávajúcim problémom v Brazílii či spomínanému prudkému zhoršeniu situácie v Indii. Na akciových indexoch rozvíjajúcich sa trhov má najväčšiu váhu Čína a tá ťahala indexy smerom nahor.


Dlhopisy v eurozóne majú za sebou ďalší mesiac rastu výnosov. Nemecké 10-ročné výnosy vzrástli na splatnosti 10 rokov na mínus 0,2 percenta ročne, slovenské sa opäť viac priblížili magickej nule a sú na úrovni mínus 0,07 percenta. A tak výnosy mierne rastú, aj keď Európska centrálna banka rétorikou aj krokmi v menovej politike robí všetko pre to, aby takýto vývoj zvrátila. Po mesiacoch prepadov má za sebou lepší mesiac aj zlato, ktorého cena vzrástla o 3,5 percenta. V apríli komodity celkovo zaznamenali veľmi silný rast.


Pokračujúci rozdielny vývoj na akciových a dlhopisových trhoch sa prejavil aj na dôchodkových fondoch – kým negarantované v apríli rástli, tie dlhopisové mierne poklesli.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
13. apríl 2024 00:35