euro, financie, peniaze, trhyDreamstime
StoryEditor

Úrokové sadzby v eurozóne. Kde je dno?

01.11.2020, 23:00
V prípade nemeckej vlády je situácia pre investorov ešte hroznejšia, v mínuse sú aj tridsaťročné dlhopisy.

Rozsah a dĺžka súčasných lockdownov sa líšia od krajiny ku krajine, no jedno je isté – ide o tvrdú ranu nádejám na rýchle zotavenie sa po jarnom kole zatváračiek. Majúc v čerstvej pamäti jarný voľný pád trhov, nadnárodné inštitúcie a centrálne banky rétorikou reagujú na aktuálnu situáciu.

V posledný októbrový štvrtok zasadala Európska centrálna banka a trhy veľmi citlivo vnímali každý signál, ktorý vyslala. Guvernérka Christine Lagardová na tlačovej konferencii oznámila jasné posolstvo – ďalšie uvoľňovanie menovej politiky príde a opatrení bude celý balík. A to už na decembrovom zasadnutí. Pravdepodobne dôjde k zvýšeniu nákupov dlhopisov zo strany ECB či predĺženiu programu výhodného refinancovania bánk. Otázkou je, či dôjde aj k zníženiu depozitnej úrokovej sadzby. Európsky finančný sektor je po rokoch zápornej úrokovej sadzby stále pod tlakom už teraz a ďalšie zníženie by mu rozhodne nepomohlo.


V októbri sa na finančné trhy dostal aj prvý dlhopis vydaný Európskou úniou v rámci programu SURE. SURE je jeden z programov v rámci protikrízových opatrení, menovite na podporu boja proti nezamestnanosti. Za tieto dlhopisy, ktorých sa môže postupne vydať až 100 miliárd eur, ručia jednotlivé členské štáty v pomere podľa ich HDP. Vyzbierané prostriedky pôjdu obratom ako pôžičky do národných ekonomík, samozrejme, podľa úplne iného kľúča.


Ide teda o jeden zo solidárnych balíkov Európskej únie. Dopyt po týchto dlhopisoch bol enormný. Vydané boli dlhopisy za 17 miliárd, ale dopyt presiahol neuveriteľných 233 miliárd eur. EÚ vydala dva dlhopisy, jeden s desať- a druhý s dvadsaťročnou splatnosťou. Pre zaujímavosť, investori ich boli ochotní kúpiť s výnosmi –0,2, respektíve +0,13 percenta ročne. Dopyt investorov po väčšine vydávaných dlhopisov je obrovský, finančné trhy sa topia v likvidite a bude jej ešte viac. A tak sa dostávame k otázke, kde až môžu úrokové sadzby klesnúť, keď nula už viac nie je dnom. Čisto matematicky – prerazením nuly sa pred výnosmi otvorili nekonečné obzory.


Akciové trhy majú za sebou slabý mesiac, predovšetkým tie v Európe. Nemecký DAX klesol o takmer 10 percent, priemer za Európu je takmer 6 percent. Americké akcie klesli miernejšie, a to rádovo o dve až tri percentá. Ázijské trhy „dopadli“ najlepšie, kým japonský index sa motal tesne pod nulou, Čína či Hongkong skončili v pluse.


Úrokové sadzby v októbri klesli. Ani slovenský štátny dlhopis so splatnosťou v roku 2037 neponúka kladný výnos. V prípade nemeckej vlády je situácia pre investorov ešte hroznejšia, v mínuse sú aj tridsaťročné dlhopisy.


Pohľad na slovenské dôchodkové fondy kopíruje trhovú situáciu. Negarantované mierne klesali, garantované rástli. Kým aktuálnej výkonnosti dlhopisových fondov pokles trhových úrokov pomáha, tú budúcu doslova zabíja. Dlhodobo záporné úrokové sadzby otvárajú aj otázku nastavenia garancií v druhom pilieri. Tie boli nastavené na svet s kladnými úrokovými sadzbami. No ak centrálna banka dlhodobo drží úrokové sadzby pod nulou, nemôžu súkromné spoločnosti garantovať kladné zhodnotenie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:22