Vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši prezentoval opatrenia, ktoré zjednodušia život firmám aj občanom.TASR
StoryEditor

Naša historická šanca na eurofondy

25.02.2020, 23:00
Keď nový premiér rokovania nezvládne, bude to bolieť celú krajinu.

Či sa to niekomu páči, alebo nie, Slovensko patrí k najbezpečnejším a najlepším krajinám pre život na svete. V oboch rebríčkoch sme do 30. miesta spomedzi približne 200 krajín. A som rád, že som sa narodil a žijem práve na Slovensku.


Na druhej strane, oproti vyspelým európskym krajinám máme stále čo doháňať. Regionálne rozdiely sú relatívne veľké a život v niektorých krajoch je oproti Bratislave určite ťažší. Znižovanie regionálnych rozdielov sa však nedá urobiť šibnutím čarovného prútika, je to beh na dlhé trate a uvedomuje si to aj Európska únia. Kým Bratislava patrí z hľadiska HDP na obyvateľa medzi top sedem regiónov v Európe, Prešovský či Banskobystrický kraj výrazne zaostávajú.


Minulý týždeň odštartovali rozhovory o európskom rozpočte na roky 2021 až 2027. Veľké krajiny si presadzovali svoje, my sme bojovali za regióny a dohoda je zatiaľ v nedohľadne. Hoci máme vynikajúcu štartovaciu čiaru, ktorú sa nám podarilo vyrokovať pri návrhu rozpočtu – z eurofondov máme podľa návrhu dostať druhú najvyššiu sumu v rámci členských krajín na obyvateľa, vyhrané ešte nemáme. Tento návrh musí náš budúci premiér obhájiť pred ostatnými európskymi lídrami, a to nebude jednoduchá vec.


Som presvedčený, že Peter Pellegrini môže tieto rokovania priviesť do úspešného konca. Medzi európskymi lídrami má dobré meno, hovorí plynule po anglicky a nie je konfliktný. Predstavte si, že by sa premiérom stal niekto s kuchynskou angličtinou. Na rokovaniach rady síce môže hovoriť aj v slovenčine, ale viesť bilaterálne rozhovory s tlmočníkom a vyjednávať o miliardách nie je úplne možné.


Slovensko má v novom programovom období šancu regionálne rozdiely výrazne znížiť. Nové eurofondy budú nemenej byrokratické a miliardy eur na regionálny rozvoj sa nebudú rozdeľovať v Bratislave, ale priamo v regiónoch. So samosprávami sme sa dohodli, že priority si budú určovať regionálne rady partnerstva, lebo len ľudia, ktorí v konkrétnych regiónoch žijú, najlepšie vedia, čo potrebujú. Sú to nové diaľnice, železnice, cesty, podpora zamestnávania s vysokou pridanou hodnotou, ale aj rekonštrukcie nemocníc, škôl, podpora vedcov, firiem a podobne.


Eurofondy v súčasnosti tvoria takmer 80 percent verejných investícií na Slovensku. Máme historickú šancu ich využívať aj v ďalšej dekáde. A rozhodovať o tom, ako a koľko z nich budeme môcť využiť, sa bude v najbližších mesiacoch. Tieto rokovania bude v rozhodujúcej fáze viesť predseda vlády. A keď to nový premiér, nech je ním ktokoľvek, nezvládne, bude to bolieť celú krajinu. A najmä ľudí, ktorí žijú v regiónoch.


01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:45