noviny.sk
StoryEditor

Ako ďalej, Slovensko

19.02.2020, 23:00
Čas dozrel a práve tieto voľby sú možnosťou začať budovať veľké dielo.

V novembri 2019 sme oslávili okrúhle výročie, 30 rokov slobody a slobodného podnikania. Pred tridsiatimi rokmi sme chceli slobodu a koniec totalitného režimu, ktorý zničil všetko dobré, čo je v človeku. Stalo sa, vďaka občanom, ktorí boli odhodlaní zmenu si vybojovať. Potom sme chceli samostatnosť. Chceli sme vystúpiť z tieňa, chceli sme sa zbaviť klamstva, v ktorom sme žili od roku 1918. Aj tú sme dosiahli.


Na rad prišla túžba stať sa súčasťou vyspelého západného sveta a ukotviť našu spoločnosť v západoeurópskom civilizačnom okruhu. Aj to sa nám podarilo. Potom prišla túžba po sociálnom štáte a blahobyte. Aj ten v zásade máme. Stojí nás veľa, nie je dokonalý, ale máme ho. Sme úspešní. Za sto rokov od 1918, keď sme sa opäť nadýchli a za 30 rokov slobody, po zvrhnutí totalitného jarma, sme dosiahli mnoho.


Čo by na to Štúr povedal, keby mu niekto pred 172 rokmi tvrdil, že Slovensko bude patriť medzi 50 najvyspelejších štátov na svete, že budeme ovplyvňovať politiku Európy a sveta? Myslím si, že by neveril.
Pred 140 rokmi stáli naši predkovia pred hrozbou úplnej asimilácie. Dnes je to Slovensko, ktoré je príležitosťou na lepší život pre tisíce cudzincov.


Napriek úspešným sto rokom žijeme dobu zmätku a straty veľkej spoločnej vízie. Čo ďalej s naším štátom? Tak ako v minulosti, aj dnes je v skutočnosti veľká vízia na dosah. Je potrebné len odhodlanie ju uchopiť a realizovať. Podnikatelia už viac ako 10 rokov volajú po vláde zákona. Po štáte, v ktorom platia rovnaké pravidlá pre všetkých. Po štáte, ktorý bude efektívne, predvídateľne a funkčne poskytovať služby svojim občanom. Žiadame štát, v ktorom prijímanie dlhodobých, odborných a zmysluplných riešení je samozrejmosťou. Domnievam sa, že s týmito požiadavkami sme mali začať pred tridsiatimi rokmi.

Zákonnosť, etika, legitimita, efektívnosť a predvídateľnosť sú dobrými systematickými rámcami pre fungovanie spoločnosti. Sú dobrými základmi pre spravodlivý štát. Dnes aj spoločnosť žiada to, čo podnikatelia.


Pred nami stojí veľká výzva, spoločne vybudovať funkčný štát. Je čas zmocniť sa tejto vízie a realizovať ju. Máme na to všetky predpoklady. Čas dozrel a práve tieto voľby sú možnosťou začať budovať veľké dielo.
Prajem nám, aby sme túto príležitosť neprepásli. Prajem nám, aby sme pred touto veľkou výzvou, ktorá nás bude spájať ďalších tridsať rokov, necúvli a zvládli ju aspoň tak dobre, ako tí, vďaka ktorým dokázalo spoločenstvo odsúdené na zánik dosiahnuť znovuzrodenie.

01 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny? 02 - Modified: 2024-05-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako to bude ďalej s vojnou na Ukrajine v dlhšej perspektíve 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. máj 2024 04:12