ECB - European Central BankReuters
StoryEditor

Rok 2019: úspešný pre finančné trhy i pre fondy druhého piliera

06.01.2020, 23:00
Očakáva sa, že rok 2020 veľa zmien v úrokových sadzbách neprinesie.

Európska centrálna banka aj Fed si v decembri dali pauzu v znižovaní sadzieb. Počas roka však centrálne banky znižovali sadzby pomerne agresívne v snahe pomôcť spomaľujúcemu sa globálnemu rastu. Svetový trh síce za rok 2019 hlási najnižšie čísla od vypuknutia finančnej krízy, ale niektoré indikátory už naznačujú, že dochádza k obratu. Celý vývoj však bude závislý od toho, či a ako sa nakoniec dohodnú USA a Čína na obchodnom vzťahu.


V eurozóne tak ECB ukončila rok 2019 s nulovou kľúčovou refinančnou úrokovou sadzbou a zápornou depozitnou sadzbou na úrovni –0,5 percenta ročne. Inflácia v eurozóne aj naďalej ostáva hlboko pod dlhodobým cieľom ECB. V decembri bola na úrovni jedného percenta. Viacerí predstavitelia v závere roka povedali, že ECB by mala zmeniť svoje cielenie inflácie na dve percentá. Ich vyjadrenia súvisia pravdepodobne s oznámením guvernérky Lagardovej, že v roku 2020 čaká ECB strategické prehodnotenie svojej politiky a cieľov. Aj preto sa očakáva, že rok 2020 veľa zmien v úrokových sadzbách neprinesie. Obdobie nízkych sadzieb môže trvať ešte niekoľko rokov. Fed tiež ponechal v decembri sadzby nezmenené a jeho predstavitelia naznačujú dlhšie obdobie stability.


Svetové akciové trhy aj v decembri pokračovali v raste a lámali rekordy. Celoročnú bilanciu vytiahli do neskutočných čísiel. Americké trhové indexy zaznamenali niekoľko historických maxím. V decembri sa zhodnotili o takmer tri percentá a nárast za celý rok 2019 prekonal 30-percentnú hranicu. Eurozóna držala krok a za december dosiahla zhodnotenie viac ako dve percentá a celoročná bilancia sa zastavila nad 26 percentami. Japonské akciové trhy vzrástli v decembri o necelé dve percentá a za celý rok o 22 percent. Silný rast v decembri zaznamenal aj akciový index rozvíjajúcich sa trhov. Ten sa zhodnotil o 7,5 percenta, čo vytiahlo celoročné zhodnotenie na úrovne pod 20 percent.


Akciové trhy majú za sebou mimoriadne úspešný rok. A to aj napriek spomaľovaniu tempa hospodárskeho rastu. Nízke úrokové sadzby teda aj naďalej podporujú vývoj na akciových trhoch. Výnosy z európskych dlhopisov aj v decembri pokračovali v miernom raste. Desaťročný nemecký dlhopis sa v závere roka dostal na úroveň –0,2 percenta ročne, čo je úroveň, ktorú naposledy dosahoval v prvej polovici roka. Minimálne úrovne dosiahli výnosy z dlhopisov v druhej polovici augusta, keď sa dostali na úroveň takmer –0,8 percenta ročne. Odvtedy však už iba rástli až do konca roka.


Podobne sa vyvíjali aj slovenské štátne dlhopisy. Desaťročný slovenský štátny dlhopis atakoval koncom augusta hranicu –0,5 percenta ročne, na konci decembra už boli výnosy o viac ako pol percenta vyššie – na úrovni +0,1 percenta ročne. Výnosy z dlhopisov sa však stále nachádzajú nižšie ako pred rokom.


Tento trhový vývoj sa premietol aj do výkonností fondov druhého dôchodkového piliera. Slovenské dôchodkové fondy zaznamenali úspešný rok. Garantované fondy sa v medziročnom porovnaní zhodnotili priemerne o približne 2,5 percenta. Negarantované fondy zaznamenali ešte výraznejší rast. Ich celoročné zhodnotenie sa pohybuje priemerne okolo 20 percent.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:18