Reuters
StoryEditor

Arrivederci, Mario! Pocta mužovi, ktorý zachránil euro

05.11.2019, 23:00
Prezident ECB svoje rozhodnutia často presadzoval silou.

V posledný októbrový deň opustil ECB prezident Mario Draghi. Hoci mesiac bol bohatý na udalosti, ešte obrátim pozornosť k Super Mariovi. Zaslúži si to. Do dejín veľmi pravdepodobne vojde ako muž, ktorý zachránil euro.


Do čela ECB sa dostal v roku 2011, teda počas finančnej krízy. Tá sa preliala spoza Atlantiku do Európy. Viaceré krajiny eurozóny na čele s Gréckom si neboli schopné požičiavať peniaze na finančných trhoch. Úrokové sadzby na ich dlhu raketovo rástli. Napätie prešlo aj do bankového sektora a mnohé banky začali mať problémy s likviditou.


Draghi sa nebál nasadiť nové neštandardné opatrenia. Spustil viaceré programy lacných pôžičiek bankám, ktoré pomohli vyriešiť problémy s likviditou. Keď sa v roku 2012 opäť začali objavovať obavy z krachu niektorých euroštátov, prišli jeho pamätné vety: „... ECB je pripravená urobiť čokoľvek, čo bude potrebné na zachovanie eura. A verte mi, bude to stačiť.“


Táto fráza sa považuje za bod zlomu v európskej dlhovej kríze. Neskôr už nemusel bojovať o záchranu eurozóny, ale skôr s jej hospodárskym vývojom. ECB v snahe oživiť ekonomiku siahala čoraz viac k neštandardným krokom. Znížila úrokové sadzby až pod nulu, začala odkupovať štátne, podnikové či hypotekárne dlhopisy. Keďže krajiny eurozóny boli v rozličnej kondícii, jeho neštandardné opatrenia boli terčom kritiky predovšetkým z krajín jadra – Nemecka, Holandska či Fínska. Čím viac má obyvateľstvo krajiny úspory v bankách, tým viac je zasiahnuté nízkymi či zápornými úrokovými sadzbami.


Čo sa Mariovi Draghimu nepodarilo, bolo udržať jednotu vedenia ECB. Bol známy tým, že hľadaniu kompromisov nevenoval veľa energie a času. Často si svoje rozhodnutia presadil silovo. Najmä posledné znižovanie sadzieb sprevádzali otvorené nesúhlasné vyjadrenia jeho kolegov z vedenia. To nebýva štandardné a najmä to zhoršuje kredibilitu. Zjednotenie ECB bude veľkou výzvou pre jej prezidentku Christine Lagardovú. Najmä v situácii, ak sa ekonomika eurozóny nebude vyvíjať priaznivo.


V októbri prevládal na akciových trhoch optimizmus. Podporu priniesli najmä zverejňované podnikové výsledky, ale aj posun v rokovaniach medzi USA a Čínou. Americké indexy vzrástli rádovo o dve percentá, Európa rástla miernejšie, približne o percento. Indexy merajúce rozvíjajúce sa akciové trhy zaznamenali nárast tiež okolo percenta. Japonsko už druhý mesiac dokázalo rastom prekonať ostatné regióny, ako aj hranicu piatich percent.


Ako z učebnice tentoraz na akciový optimizmus reagovali výnosy z európskych dlhopisov. Rast výnosov zaznamenali aj slovenské dlhopisy. Ten spôsobil, že nad nulovú hranicu sa dostali už dlhopisy so splatnosťou v roku 2030. Kratšie sú stále obchodované so záporným výnosom. Rast výnosov zasiahol aj krajiny periférie. Podobný vývoj majú za sebou dlhopisy USA. V októbri zasadal Fed, ktorý síce znížil úrokové sadzby, no naznačil, že na tento rok už stačilo.


Protichodný vývoj akciových a dlhopisových trhov sa premietol aj na negarantovaných dôchodkových fondoch. Ich priemerné zhodnotenie za október bolo blízke nule. Garantované fondy klesli ako dôsledok nárastu úrokových sadzieb.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:39