burza, trhyReuters
StoryEditor

August mával trhmi aj nervami investorov

04.09.2019, 00:00
O najväčší rozruch sa opäť raz starala americko-čínska obchodná vojna.

O výkyvy finančných trhov jedným aj druhým smerom nebola núdza a zďaleka to neboli len pozitívne správy.


Pričinili sa o to politici v Taliansku, samit G7 či guvernér Fedu. No o najväčší rozruch sa opäť raz starala americko-čínska obchodná vojna. Hneď prvého augusta americký prezident oznámil ďalšie kolo importných taríf, a to vo výške 10 percent na zostávajúci dovoz vo výške 300 miliárd dolárov. Vzápätí Čína nechala oslabiť svoju menu o viac ako dve percentá v priebehu pár dní. USA v reakcii označili Čínu za menového manipulátora. Nové tarify potom zaviedla aj Čína a navyše zakázala štátnym podnikom nakupovať americké poľnohospodárske produkty. Zoširoka povedané, no ide predovšetkým o sóju, ktorá je v centre vojny už od začiatku.


Zasiahnutí farmári v USA hovoria o likvidačnom kroku, prezident Trump hasí ich hnev balíkmi federálnej pomoci. Aby však svojej povesti neostal nič dlžný, nie je farmár ako farmár – podpora ide predovšetkým do tých okresov, ktoré ho volili. Koncom mesiaca americký prezident opäť zvýšil sadzby ciel na dovozy z Číny a zahral sa na neobmedzeného vládcu, keď cez tweet prikázal americkým podnikom, aby si okamžite hľadali alternatívu k Číne. Ako ho však následne upozornil kdekto, na takýto pokyn nemá americký prezident právomoci.


K čiastočnému zmierneniu napätia prispelo aspoň jeho vyhlásenie počas samitu G7, že Čína navrhuje ďalšie kolo rozhovorov. Obchodná vojna má však obete aj mimo americko-čínskeho územia, a to v Európe. Veľkým porazeným je Nemecko, krajina orientovaná predovšetkým na export. Na nemecký priemysel je následne dodávateľsky nadviazaná veľká časť podnikov v okolitých krajinách, Slovensko nevynímajúc. Rast HDP na Slovensku sa výrazne spomalil – z takmer štyroch na menej ako dve percentá. Útlm ekonomickej aktivity vidieť aj na priemyselných objednávkach.


Akciové trhy sa vyvíjali ako na hojdačke. Na začiatku augusta výrazne klesli, a to o takmer päť percent. Následne veľkú časť strát vymazali, aby potom opäť spadli. A opäť vzrástli a opäť spadli. Americké trhy končili mesiac nižšie o takmer dve percentá oproti jeho začiatku. Európske trhy klesli viac, približne o 2,5 percenta. Ázia dopadla ešte horšie – japonské indexy klesli o viac ako štyri percentá a protestmi zmietaný Hongkong utrpel poklesy akciového trhu približne o osem percent.


Zastávku v klesaní majú za sebou výnosy z európskych dlhopisov. Nemecký desaťročný dlhopis sa celý mesiac motal okolo hranice –0,7 percenta ročne. V auguste vydalo Nemecko dlhopis so splatnosťou v roku 2050, čiže o 31 rokov. Dlhopis neprináša žiadny kupón a v deň splatnosti vyplatí stoeurový nominál. Jeho cena je dnes nad 105 eur. Táto investícia investorovi teda za 30 rokov prerobí päť percent.


Výnosy európskych dlhopisov sú aj naďalej utopené v zápornom pásme. Volatilný mesiac má za sebou tiež menový pár euro/dolár. Z počiatočných úrovní 1,1080 USD/EUR sa oslabil dolár až nad 1,12 v polovici mesiaca, aby sa následne do jeho konca výrazne posilňoval. Na konci mesiaca sa tak dolár nachádzal pod hladinou 1,10 USD/EUR.


Pokles na akciových trhoch sa prejavil aj na negarantovaných dôchodkových fondoch. Ich augustová bilancia bola mierny pokles priemerne 0,3 percenta, naopak, dlhopisové fondy opäť zarobili, a to priemerne 0,7 percenta.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:40