StoryEditor

Ako sa niektorí starostovia zabezpečili na život po nezvolení?

09.08.2018, 18:00
Zvýšme starostom platy. Hovorí Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Aj odstupné majú malinké. Hovorí ZMOS. Neschvaľujú im program, ako si to želajú. Hovorí ZMOS. Hlavní kontrolóri im robia problémy. Hovorí ZMOS. Čo iné zostalo ministerstvu vnútra, ako napraviť tieto krivdy. Nevadí, že zo starostov sa postupne stávajú uzurpátori moci.

Tento rok sa pánom primátorom a starostom naozaj darilo. Najprv sa im bez problémov podarilo presadiť možnosť zadávať úlohy hlavným kontrolórom obcí, hoci tí sú kontrolným orgánom zastupiteľstiev, nie starostov. Rovnako presadili tvrdšie podmienky na zmenu programu rokovania obecných zastupiteľstiev.

Evidentne to však nestačilo. Pred prázdninami si stihli ešte starostovia vylepšiť platy, veď predsa Slovensko má pozitívne makroekonomické ukazovatele. Až také super, že na začiatku roka sa striktne obmedzili odmeny obecných poslancov. Princíp ostáva zachovaný – jedným zobrať, aby sa dalo druhým pridať.

A teraz niečo, čomu rozumie každý zamestnávateľ. Blížia sa komunálne voľby. Niektorým starostom to ich voliči konečne spočítajú. Treba sa teda primerane zabezpečiť. Platíte ako zamestnávateľ odstupné aj zamestnancom, ktorí končia na dobu určitú? Veľmi pochybujem. No starostovia si nielen ponechali odstupné, ale dokonca ho zvýšili. S argumentom, že to iba prispôsobujú zákonníku práce.

Príklad: Zamestnancovi, ktorého po 20 odpracovaných rokoch prepustíte, musíte vyplatiť 4-mesačné odstupné. Starostom doteraz 3-mesačné. Po novom však už po 12-tich rokoch vo funkcii dostanú 5-násobné odstupné. Naozaj „priblíženie sa“ zákonníku práce...

Pár rokov dozadu bola výrazne naštrbená rovnováha medzi starostami a poslancami obecných zastupiteľstiev. Zástupcu starostu už neschvaľujú poslanci na návrh starostu, ale môže si ho sám starosta vymenovať. A v priebehu minúty aj odvolať. Ideálna pozícia pre pritakávačov. Rozhodne nie pre politických partnerov, ktorí by, nedajbože, mali rozdielny názor.

To ani nevravím o starostoch, ktorým je úplne jedno, či im schválite rozpočet, alebo či vôbec existuje nejaké obecné zastupiteľstvo. Robia si to proste po svojom. Podpisovať zmluvy a platiť faktúry ako chcú. Je jedno, či pri tom dodržujú zákony. Veď pokuty za pochybenia sa zaplatia z rozpočtu.

A kým nebudeme mať špecializovaných vyšetrovateľov, ktorí sa budú naozaj vyznať v problematike a prokurátorov, ktorí starostom naozaj budú chcieť klepnúť po prstoch, tak trestné oznámenia budú končiť v koši. Skutky sa nestali. Nepomôžu ani referendá o odvolávaní starostu. Ľuďom je to jedno, každý je rovnaký. Takže na konci dňa sa takýto starosta usmeje, zakýva a zhrabne svoje odstupné.

Je načase začať pracovať na ďalšej reforme samosprávy. Vážnej reforme. Žiadne handrkovanie sa o percentíčka – otázka znie: byť, či nebyť. Počty obcí, starostov a obecných poslancov sú naozaj privysoké. Každý si chce uzurpovať pre seba tú trochu lokálnej moci. Samé od seba sa obce zlučovať nezačnú. Je to pochopiteľné. Ten, kto vymyslí, ako by mohla ostať ovca celá a vlk byť sýty, si zaslúži nobelovku. Aspoň takú malú, slovenskú. No pravdepodobne sa skôr dostane do čela rebríčka najneobľúbenejších politikov. Začať však treba, ideálne už včera.

Autor je predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a expert na komunálnu politiku SaS.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:36