Spoločnosti Slovnaft a Budiš sa spojili, aby spolu s Mikloškom predstavili nový trend roka 2022BUDIŠ/SLOVNAFT
StoryEditor

Prečo Slovnaft podporuje zálohovanie PET fliaš?

27.12.2021, 23:00
Keď sme premýšľali nad otázkou, či sa nás systém zálohovania nápojových obalov nejakým spôsobom týka, dostali sme sa až po úroveň, koľko nápojov v PET obaloch, alebo plechovkách predáme na našich čerpacích staniciach.

Pre laika môže byť naše prihlásenie sa ku podpore zálohovacieho systému nápojových obalov (PET fľaše a plechovky) prekvapujúce. Ale pre nás je to prirodzená iniciatíva. A stojí na dvoch rovnocenných pilieroch.

Prvým je veľké strategické rozhodnutie materskej skupiny MOL hľadať a využívať do budúcnosti nové príležitosti a výzvy v takzvanej cirkulárnej, alebo obehovej ekonomike. Systém zálohovania obalov je pritom typickou súčasťou cirkulárnej ekonomiky.

Toto rozhodnutie nie je frázou a jednoznačne súvisí s odpadovým hospodárstvom, ktoré bude v budúcnosti predstavovať jeden z kľúčových smerov rozvoja. Skupina MOL a tým pádom aj Slovnaft už nastúpili cestu kedy by sme do roku 2030 chceli dosiahnuť medzi výrobou palív na jednej strane a chémiou a plastami na strane druhej pomer 50:50.

Súvisí to s naším celkovým pohľadom na obehové hospodárstvo ako také. Svet sa skrátka mení a kým doteraz platilo, že ľudia vyrábali plasty najmä preto, aby si uľahčovali život, dnes sa na tú istú vec pozeráme z inej perspektívy a premýšľame, čo sa s plastami bude diať do budúcna. No a pokiaľ chceme byť v obehovej ekonomike úspešní, musíme premýšľať nad tým, ako použité plasty vrátiť späť do ekonomiky tak, aby to dávalo ekonomický zmysel. Zálohovací systém na nápojové obaly takúto logiku dáva, pretože PET materiál aj plechovky vieme už dnes veľmi úspešne recyklovať. Takže pokiaľ premýšľame v rámci odpadového a tým pádom aj obehového hospodárstva, je úplne logické, že podporujeme aj systém zálohovania nápojových obalov.

Druhý pilier súvisí s našou dlhodobou celospoločenskou angažovanosťou v oblasti životného prostredia. Slovnaft realizoval za posledných 20 rokov naozaj veľké a hmatateľné investície v hodnote pol miliardy eur do ekologizácie výroby a tieto investície sú dnes jasne citeľné. Vďaka tomu sa napríklad naše emisie za toto obdobie znížili o 70%. Iniciovali sme a dodnes podporujeme množstvo komunitných projektov ako mestský bikesharing Slovnaft BAjk, ktoré smerujú do ekologizácie a chceme v tom pokračovať. A neustále premýšľame nad novými iniciatívami.

Preto, keď sme premýšľali nad otázkou, či sa nás systém zálohovania nápojových obalov nejakým spôsobom týka, dostali sme sa až po úroveň, koľko nápojov v PET obaloch, alebo plechovkách predáme na našich čerpacích staniciach. A sú to milióny. Takže aj nás sa systém zálohovania nápojových obalov nepriamo týka.

Iniciatíva, kedy na jar budúceho roka ponúkneme naším zákazníkom praktické odkladacie boxy a tašky na použité PET fľaše a plechovky, má v zásade iba jeden praktický cieľ.

Chceme zákazníkom uľahčiť samotný akt odovzdania použitého nápojového obalu do zálohovacieho systému. Šofér, respektíve posádka auta budú mať s touto pomôckou väčší komfort pre odloženie použitého obalu, ktorý neskôr vo vhodnej dobe môžu odovzdať do zálohovacieho automatu. Síce z iného súdka, ale je to veľmi podobná aktivita, ako naša dávnejšie započatá iniciatíva zbierania použitého kuchynského oleja, ktorý neskôr poslúži na výrobu biopaliva.

Môže to vyzerať ako drobnosti, ale je to praktické veci a poslúži to dobrej veci. A v Slovnafte veríme, že to má zmysel.

Autor: Tomáš Beseda - riaditeľ Podnikového centra a líder pre ESG

01 - Modified: 2022-05-06 16:18:06 - Feat.: - Title: Sulík: V konaní proti nadmernému zisku Slovnaftu ma zastavil Matovič 02 - Modified: 2022-05-06 09:13:46 - Feat.: - Title: Tankujeme stále drahšie, aj keď ruská ropa pre Slovensko zlacňuje 03 - Modified: 2022-05-05 15:03:18 - Feat.: - Title: Világi: Prechodné obdobie je dôležité pre energetickú bezpečnosť strednej Európy 04 - Modified: 2022-04-29 13:20:51 - Feat.: - Title: Skupina MOL chce vyrábať zelený vodík, ušetrí sa desaťtisíce ton emisií. Stane sa jedným z najväčších výrobcov v regióne 05 - Modified: 2022-03-26 20:40:02 - Feat.: - Title: Palivá zo Schwechatu pre Slovensko? Omyl, oni sú odkázaní na nás
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:00