Tomáš Malatinský
StoryEditor

Prevádzkam ide o prežitie

22.12.2021, 23:00
Tvrdý zákaz podnikať v týchto odvetviach trvá už tretí mesiac a vláda zatiaľ nevyplatila ani jedno euro kompenzácií.

Tretia vlna pandémie spôsobila, že v mnohých okresoch sú gastroprevádzky zatvorené už od polovice októbra. Tvrdý lockdown nastal pre ne dávno predtým, než ho vláda oficiálne vyhlásila. Lockdown do nich totiž prišiel ruka v ruke s čiernou farbou covid automatu. Prevádzky už celé mesiace nemajú žiadne alebo minimálne tržby a okresaná štátna pomoc nestačí na ich udržanie.

Rozumiem dôvodom, ktoré viedli segment Horeca k tomu, aby sa spojil a zorganizoval autoprotest v uliciach Bratislavy. Prišiel totiž opakovane upozorniť na zúfalú situáciu v týchto sektoroch. Prevádzkam ide o prežitie, o holú existenciu, preto bojujú za skoršie otvorenie a zvýšenie štátnej pomoci. Vôbec to však nebolo prvé upozornenie týchto sektorov na svoje problémy. Naše doterajšie výzvy ostali nevypočuté. Rastie nespokojnosť a zúfalosť podnikov, ktorá sa prejavuje aj tým, že prevádzky deklarujú plánované otvorenie aj napriek zákazom a prijatým opatreniam.

Dlhodobo upozorňujeme, že opatrenia počas lockdownu vnímame ako neúčinné a ich komunikáciu verejnosti a podnikateľom za zmätočnú. Nejasné pravidlá otvárania prevádzok spôsobujú problémy okrem iného aj pri nákupe a skladovaní potravín. Koronakríza je naprieč celým svetom, avšak v rámci Európy mi okrem Slovenska nie je známa ani jedna krajina, kde sú zatvorené reštaurácie! Tvrdý zákaz podnikať v týchto odvetviach trvá už tretí mesiac a vláda zatiaľ nevyplatila ani jedno euro kompenzácií.

Aj na základe podpory autoprotestu sa nám konečne podarilo oficiálne sa stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom, ako aj s ministrami práce, dopravy a hospodárstva. To je to jediné, v čom vidíme zmysel. Sám Eduard Heger nám garantoval okamžité zriadenie pracovnej skupiny, v ktorej budú zástupcovia gastra a cestovného ruchu a ministri – Richard Sulík, Igor Matovič, Milan Krajniak a Andrej Doležal. S nimi sa máme pokúsiť vytvoriť reálne kompenzácie za tvrdé zákazy.

Teraz musíme už len trvať na tom, aby v tejto skupine naozaj boli ministri. Už dnes sme totiž zachytili, že do nej chcú delegovať svojich štátnych tajomníkov. To kategoricky odmietame. Premiér Eduard Heger nevyjadril podporu otvoreniu prevádzok, ale jednoznačne potvrdil, že tento sektor nedostáva postačujúce a včasné kompenzácie. Dúfame, že jeho rázne slová povedú k zriadeniu pracovnej skupiny tak, ako povedal – za účasti ministrov, a že čoskoro budú prijaté adekvátne kompenzácie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
02. máj 2024 19:22