Reuters
StoryEditor

Inflácia rastie, bitcoin je na maximách

Bitcoin bude o niekoľko rokov konzervatívne aktívum s minimálnou volatilitou.

Bitcoin už dávno nie je len destináciou pre špekulatívny a rizikový kapitál. Zásadné technologické zmeny z posledných dvoch-troch rokov umožnili, aby ho aj veľké firmy a inštitúcie považovali za alternatívu hotovosti a dlhopisov. Tento trend sa prejavuje na silnej korelácii rastu inflácie a ceny bitcoinu vyjadrenej v štátnych menách. Hoci je bitcoin blízko celkových maxím, tento rok pravdepodobne ešte nepovedal posledné slovo.

Zrejme je pred nami obdobie vyššej inflácie spojené s nulovými úrokmi na dlhopisoch a bežných či sporiacich účtoch. Toto vytvára bezprecedentný tlak na nárast cien aktív. Konzervatívny kapitál smerujúci z dlhopisov do akcií a nehnuteľností sa začína diverzifikovať a čiastočne ide už aj do bitcoinu. V podstate postačí prítok niekoľko biliónov dolárov (približne zo 100 až 200 biliónov, ktoré sú uložené v hotovosti a dlhopisoch) na to, aby cena bitcoinu vzrástla na desaťnásobok.

Tento scenár vytvára motivačnú schému zvýhodňujúcu tých, ktorí nakúpia bitcoin ako prví, pred tými, ktorí doň vstúpia ako poslední. Bitcoin bude o niekoľko rokov konzervatívne aktívum s minimálnou volatilitou. Ale tí, ktorí ho nakúpia, ešte kým nie je konzervatívny, môžu participovať na exponenciálnom raste. V tejto chvíli je to jedna z najzaujímavejších príležitostí na zhodnotenie majetku. Nečudo, že prebiehajú preteky firiem a finančných inštitúcií v akumulácii bitcoinu, ktorá sa môže už tento rok prejaviť cenou okolo 100-tisíc USD.

Ostatné kryptomeny zostávajú skôr cieľom pre rizikový než konzervatívny kapitál. Typicky majú oveľa nižšiu úroveň bezpečnosti blockchainu (ako napr. Solana) alebo majú oveľa vyššiu komplexitu (ako napríklad ethereum). Tieto a podobné kryptomeny ponúkajú možnosť zhodnotenia zrejme vyššiu ako samotný bitcoin, ale implicitné riziko je oveľa vyššie. Na ethereu prebieha vývoj úplne novej kryptografie. Už len odvaha implementovať ju taký krátky čas po nájdení formálnych dôkazov je obdivuhodná a je to určite projekt, ktorý má obrovskú perspektívu. Bitcoin však bude bezpečným prístavom budúcnosti.

Určitým míľnikom je nedávne schválenie prvého bitcoinového ETF (medzitým pribudli ďalšie v rýchlom slede). Bitcoinový fond obchodovaný na CME burze v Chicagu je obrovský krok pri adopcii bitcoinu ako investičného nástroja celým spektrom finan­čných inštitúcií. Tento fond dosiahol počas prvého dňa obchodovania objem až miliardu USD, čo je druhý najlepší fondový debut v histórii. S pribúdaním ďalších schválených fondov bude prílev kapitálu do bitcoinu ešte jednoduchší než doteraz.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
01. máj 2024 20:41