StoryEditor

Skončenie podnikania fyzickej osoby -- II. časť

30.06.2003, 00:00

(Pokračovanie zo štvrtka 26. júna)

V daňovom priznaní za posledné zdaňovacie obdobie je platiteľ povinný priznať a odviesť z majetku, pri ktorom uplatnil odpočet dane, daň, a to vo výške, ktorá sa vypočíta zo zostatkovej ceny hmotného a nehmotného majetku zistenej podľa osobitného predpisu (§ 29 ods. 2 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov) ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia a z ceny zásob zistenej podľa osobitného predpisu (§ 25 zákona č. 563/1991 Zb. o účtovníctve) ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia. Platiteľ, ktorý nadobudol majetok podľa osobitného predpisu (§ 14 zákona č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení zákona NR SR č. 60/1991 Zb. a zákona NR SR č. 190/1995 Z. z., zákon č. 328/1994 Z. z. o konkurze a vyrovnaní v znení neskorších predpisov), je povinný odviesť daň aj z takto nadobudnutého majetku. Pri odvode dane z majetku, pri ktorom platiteľ krátil odpočet dane koeficientom podľa § 21 ods. 1 a 2 zákona o DPH, sa vypočítaná daň upraví týmto koeficientom. Pri odvode dane sa použije sadzba dane platná v čase odvodu dane. Daňový úrad zruší registráciu platiteľa ku dňu skončenia posledného zdaňovacieho obdobia platiteľa. V zmysle § 43a ods. 3 zákona o DPH, ak sa po úmrtí platiteľa nepokračuje v podnikaní, podá jeho právny nástupca alebo zástupca ustanovený daňovým úradom daňové priznanie podľa osobitného predpisu. V daňovom priznaní za posledné zdaňovacie obdobie, ktorým je zdaňovacie obdobie, v ktorom došlo k úmrtiu platiteľa, je právny nástupca alebo zástupca ustanovený daňovým úradom povinný odviesť daň podľa § 43 ods. 5 zákona o DPH. V prípade, že daňovník vykonáva svoju obchodnú činnosť aj po zrušení registrácie platiteľa DPH, nemal by zabudnúť dať si nastaviť registračnú pokladnicu ako neplatiteľ DPH.

Daň z príjmu
Zrušenie registrácie platiteľa dane z príjmov u príslušného správcu dane upravuje zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov (SDP) v znení neskorších predpisov. Daňovník -- podnikateľ (ďalej len daňovník) je povinný oznámiť správcovi dane tridsať dní pred zrušením svojej prevádzkarne túto skutočnosť. Pri zmenách skutočností, alebo ak zanikne daňovníkovi jeho daňová povinnosť pri niektorej dani ako napríklad cestná daň, daň z príjmu zo závislej činnosti a pod., je povinný tieto skutočnosti oznámiť správcovi dane do pätnástich dní odo dňa, kedy vznikli alebo došlo k ich zániku. Pri zrušení činnosti je daňovník povinný vrátiť správcovi dane do pätnástich dní od jej zrušenia osvedčenie o registrácii. V prípade, ak daňovník nesplní svoju registračnú alebo oznamovaciu povinnosť, urobí tak správca dane z úradnej moci neodkladne, po zistení skutočností odôvodňujúcich takýto postup, alebo ak nesplní daňovník svoju povinnosť, vykoná správca dane príslušné zmeny v registrácii alebo registráciu zruší hneď, ako zistí rozhodujúce skutočnosti.
Skončením podnikania daňovníkovi zaniká aj povinnosť platiť preddavky na daň z príjmov podľa § 40 ods. 9 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len o DZP). V zmysle uvedeného ustanovenia zákona, ak daňovník prestal vykonávať činnosť alebo poberať príjmy podliehajúce dani, nie je povinný platiť preddavky na daň, a to od splátky nasledujúcej po dni, v ktorom došlo k zmene rozhodujúcich skutočností, tieto skutočnosti oznámi daňovník správcovi dane. Správca dane pri zistení, že daňovník prestal vykonávať činnosť alebo poberať príjmy podliehajúce dani, urobí opatrenia potrebné na urýchlené určenie dane a na vyberanie nedoplatkov na všetkých daniach za celú dobu jeho činnosti, za ktorú plynuli príjmy podliehajúce zdaneniu.

Cestná daň, registračná pokladňa, výmaz z OR
Zrušenie registrácie platiteľa cestnej dane je súčasťou povinností, ak daňovník bol platiteľom tejto dane, a ak používal cestné motorové vozidlá a prípojné vozidlá na podnikanie alebo v súvislosti s podnikaním. Zrušením svojej podnikateľskej činnosti prestáva využívať cestné motorové vozidlo a prípojné vozidlo na podnikanie alebo v súvislosti s podnikaním a vzniká mu nárok na vrátenie pomernej časti zaplatenej dane za príslušné daňové obdobie, začínajúc mesiacom nasledujúcim po dni ukončenia podnikateľskej činnosti. Daňový úrad vráti príslušnú časť dane na základe žiadosti podnikateľa. Pri akomkoľvek vyradení elektronickej registračnej pokladnice z majetku, ktorú daňovník využíval pri výkone podnikania podľa vyhlášky Ministerstva financií SR č. 55/1994 Z. z. o spôsobe evidovania evidencie tržieb elektronickou registračnou pokladnicou v znení vyhlášky č. 59/1995 Z. z. a vyhlášky č. 353/1996 Z. z., vzniká povinnosť požiadať daňový úrad o zrušenie daňového kódu pokladnice na daňovom úrade najneskôr do desiatich kalendárnych dní odo dňa jej vyradenia. Daňový úrad zaznačí v prvotnej knihe príslušnej registračnej pokladnice jej odhlásenie. Daňovník zapísaný v obchodnom registri (vzťahuje sa to aj na fyzické osoby zapísané v obchodnom registri) je v zmysle § 33 ods. 2 zákona o SPD povinný predložiť súčasne s návrhom na výmaz z obchodného registra súhlas správcu dane k návrhu na výmaz z obchodného registra. Tento súhlas je daňovník povinný si od správcu dane vyžiadať.

Jednoduché účtovníctvo
Na základe zrušenia podnikateľskej činnosti je fyzická osoba účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva povinná zostaviť účtovnú závierku (riadnu alebo mimoriadnu) podľa zákona č. 563/1991 Zb. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len ZOÚ). Táto povinnosť vyplýva z § 17 ZOÚ, v zmysle ktorého účtovné jednotky, ktoré sú fyzickými osobami, uzavierajú účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia, ku dňu skončenia podnikateľskej alebo inej zárobkovej činnosti, ku dňu predchádzajúcemu deň zápisu do obchodného registra a ku dňu výmazu z obchodného registra. V jednoduchom účtovníctve je oddelené účtovanie o peňažnom hospodárení v peňažnom denníku od evidencie majetku, ktorý sa vzťahuje k činnosti účtovnej jednotky a záväzkov z tejto činnosti vyplývajúcich.

Fyzická osoba (účtovná jednotka) účtujúca v sústave jednoduchého účtovníctva podľa § 15 ods. 1 ZOÚ účtuje v:
a) peňažnom denníku,
b) knihe pohľadávok a záväzkov,
c) knihe sociálneho fondu,
d) pomocných knihách o ostatných zložkách majetku a o záväzkoch z pracovnoprávnych vzťahov, pokiaľ majú pre ne použitie.
Uzatváranie účtovných kníh je činnosť, pri ktorej sa dopĺňajú za posledný zápis v peňažnom denníku uzávierkové účtovné operácie týkajúce sa príjmov zahrnovaných do základu dane z príjmov a výdavkov vynaložených na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, zisťujú sa súhrnné sumy údajov sledovaných v jednotlivých stĺpcoch v peňažnom denníku, prípadne sa zisťujú ďalšie údaje pre výpočet základu dane z príjmov a daňovej povinnosti za účtovné obdobie. Súčasťou uzatvárania účtovných kníh je uzatvorenie knihy pohľadávok a záväzkov, knihy sociálneho fondu (ak mal podnikateľ zamestnancov) a ostatných pomocných kníh majetku a záväzkov (zásoby, rezervy).
(Pokračovainie v utorok 1. júla)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 13:32