StoryEditor

Firmy, ktoré to skúsili: Odporúčame

27.06.2005, 00:00

Ako hodnotia skúsenosti s rizikovým a rozvojovým kapitálom slovenské firmy? "Moje skúsenosti sú mimoriadne priaznivé. Úspech nášho rádia sa odvíjal práve od takejto formy financovania," uviedol pre HN generálny riaditeľ Rádia Expres Václav Mika. V čase, keď zháňali na projekt peniaze, neprejavili záujem banky ani iné inštitúcie. Projekt však zaujal predstaviteľov Slovenský postprivatizačného fondu, ktorý pomohol aj rozbehu nízkonákladových aerolínií SkyEurope Airlines.
Spolupráca s rizikovým kapitálom viedla podľa Miku k zhodnotenému predaju spoločnosti vo februári tohto roka. "Na Slovensku stále existuje v ľuďoch obava z takejto spolupráce. Prežíva konzervatívny pohľad - mať spoločnosť a vlastniť ju na sto percent," hovorí. Vývoj do budúcnosti vidí optimisticky. Prispieva k tomu daňový systém i lepšia investičná atraktivita a ekonomická situácia na Slovensku.
Ďalším úspešným slovenským projektom je financovanie bratislavskej zasielateľskej spoločnosti Lindbergh. Vlani v novembri Czech and Slovak private Equity Fund predal svoje akcie strategickému investorovi a spoločnosť sa premenovala na Lindbergh & Dachser. Rozvojový kapitál 40 miliónov korún bol pre firmu veľkou podporou. "Pred zhruba piatimi až siedmimi rokmi sme prostriedky na rast firmy hľadali veľmi ťažko," spomína Stoličný, predseda predstavenstva uvedenej firmy. Výhodou tohto kapitálu je okrem iného, že ide do rizikovejších podnikov. Stoličný odporúča takúto spoluprácu podnikateľom, ktorí nie sú schopní zohnať finančné zdroje na svoje nápady, podnikanie a rast spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
15. máj 2024 01:51