StoryEditor

Rakúske firmy si prišli vyhliadnuť nových dodávateľov

03.10.2005, 00:00
Rakúske firmy si v predposledný septembrový týždeň pozvali do Bratislavy potenciálnych slovenských partnerov. Podujatie s názvom Nákupný deň rakúskych podnikov sa rozhodli využiť na vytypovanie nových dodávateľov. Svoje predstavy a očakávania prezentovalo zhruba dvadsať spoločností, ktoré zastupovalo vyše tridsať nákupcov. Táto ponuka sa ukázala lákavá pre vyše stovky slovenských firiem. Prevažovali strojárske, kovoobrábacie a drevospracujúce podniky.
Rakúske firmy si v predposledný septembrový týždeň pozvali do Bratislavy potenciálnych slovenských partnerov. Podujatie s názvom Nákupný deň rakúskych podnikov sa rozhodli využiť na vytypovanie nových dodávateľov. Svoje predstavy a očakávania prezentovalo zhruba dvadsať spoločností, ktoré zastupovalo vyše tridsať nákupcov. Táto ponuka sa ukázala lákavá pre vyše stovky slovenských firiem. Prevažovali strojárske, kovoobrábacie a drevospracujúce podniky.
Medzinárodné stretnutie v bratislavskom klube Penati zorganizoval obchodný radca Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave spolu s partnermi HVB Bank Slovakia, CAC leasing a Siemens.

Podobní ľudia i história
Z rakúskej strany na podujatí spolupracoval Zväz nákupu a logistiky Rakúska - BMÖ. Smerom k Slovensku ide o jeho prvé podujatie takého zamerania "Naším cieľom bolo dostať rakúske podniky bližšie k slovenským producentom. Na Slovensku by mohli nájsť kvalitných, a pritom lacnejších dodávateľov," povedal pre HN generálny sekretár zväzu Heinz Pechek.
Ako uviedol, preferujú stabilných a predovšetkým serióznych partnerov. "Myslíme si, že štandard kvality je podobný v rakúskych i slovenských firmách," vysvetlil Pechek. Podobný názor pre HN vyjadrili oslovení predstavitelia konkrétnych rakúskych podnikov. Pomáha tomu podľa nich podobná kultúra, mentalita ľudí, spoločná história. Ako sa dá štandard kvality ešte zlepšiť? Súvisí to podľa Pecheka s myslením, procesmi a kultúrou vo firmách. "Všetci by mali mať na pamäti, že zákazník prináša do firmy peniaze a snažiť sa čo najlepšie uspokojiť jeho potreby. Predstavitelia podnikov by si mali uvedomiť, že sa to dlhodobo dá len so správne motivovanými ľuďmi," doplnil.
Medzi silné stránky slovenských firiem v konkurenčnom boji zaradil flexibilitu, kvalitných ľudí a nízke výrobné náklady.
Zväz má zhruba 250 členov. Patria medzi nich najväčší rakúski výrobcovia, ale aj malé podniky. Je členom európskeho zväzu nákupcov. Cieľom tejto súkromnej organizácie je rôznymi aktivitami pomôcť zlepšovať fungovanie dodávateľského reťazca vo firmách. Zameriava sa na vzdelávanie, organizuje tréningy, konferencie. Rovnaké podujatie, aké bolo v Bratislave, podľa Pecheka pripravujú aj na stredoslovenskom regióne. Plánujú usporiadať pre slovenských výrobcov aj konferencie či tréningy. Ako prezradil, na svete je už myšlienka založiť podobný zväz aj na Slovensku.

Výhodou je blízkosť
Prezident BMÖ a riaditeľ pre nákup spoločnosti voestalpine Stahl, GmbH, Linz Franz Gleiss za výhody Slovenska považuje rast ekonomiky, nový rozvíjajúci sa trh, veľmi otvorených ľudí, ale i to, že mnohé podniky majú dlhoročné skúsenosti s dodávkami pre odberateľov z vyspelých krajín. Najlepšou školou na zlepšenie konkurencieschopnosti slovenských firiem je podľa neho škola života. To znamená učiť sa za pochodu, zlepšovať sa s každým ďalším zákazníkom.
Spoločnosť voestalpine Stahl je významným dodávateľom pre automobilový priemysel. Core biznisom spoločnosti je vývoj, výroba a odbyt kvalitatívne náročných produktov z ocele. Vyrába okrem iného za studena a za tepla valcované plechy, pozinkované plechy, ako aj rôzne profily. K jej zákazníkom patria najväčšie automobilky na svete. Na Slovensku hľadá dodávateľov strojárskych výrobkov, kovových konštrukcií, odliatkov, výkovkov, nádrží, ale aj firmy schopné zabezpečiť mechanické opracovanie podľa výkresov.
Poznatky zo slovenského trhu budú podľa Gleissa k dispozícii aj ďalším členom zväzu. Teda aj menším firmám, ktoré nemajú veľký potenciál na samostatné vyhľadávanie partnerov v zahraničí.
Na podujatí bola aj spoločnosť AVL List, GmbH, Graz. Patrí medzi svetovú špičku vo výskume a vývoji dieselových motorov. Vyvíja tiež zariadenia na ich testovanie. Do Bratislavy prišla nájsť dodávateľov plechov z ocele, hliníka, ale aj káblov a vodičových platní. Jej strategický nákupca Michael Maurer vníma Slovensko ako veľkú príležitosť aj preto, že susedí s Rakúskom. Nie je tak ďaleko, ako napríklad iné pre firmu významné teritórium Čína. Doteraz však jeho spoločnosť nemala veľa informácií o slovenských výrobcoch ani praktické skúsenosti s nimi. Ako radí, nestačí mať len dobrú kvalitu produkcie, slovenské firmy by mali dať o sebe viac vedieť. Veľký význam prisudzuje správnemu a aktívnemu marketingu.

Dodatočný záujemca z Prahy
Spoločnosť Siemens Kolejová vozidla Praha pôvodne medzi účastníkmi podujatia nefigurovala. O bratislavskom stretnutí sa jej ľudia dozvedeli z internetovej stránky Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. "Kontaktovali sme organizátorov a vysvetlili im, že naše oddelenie hľadá dodávateľov aj pre nemeckú i rakúsku výrobnú prevádzku," uviedol pre HN strategický nákupca pražskej firmy Štěpán Šimík. Ako doplnila jeho kolegyňa Marcela Ramšáková, v hľadáčiku majú producentov akýchkoľvek výrobkov, ktoré sa dajú využiť pri výrobe a montáži koľajových vozidiel. To znamená napríklad výrobky z ocele, hliníka, elektrické produkty či svetelnú techniku. "Naše oddelenie založil koncern Siemens s cieľom získať nových dodávateľov na východoeurópskych trhoch a prispieť tým k šetreniu výrobných nákladov. Určite by sme na Slovensku privítali aj ďalšie podobné akcie, možno viac špecializované na určitý druh produkcie," vysvetlila.

Kontakty hľadal aj poradca
Záujem o nadviazanie nových kontaktov prilákal na nákupný deň šéfa bratislavskej konzultačnej firmy BCG - Bratislava Consulting Group Ursa Steigera. Firma sa špecializuje na poradenstvo zahraničným podnikom, ktoré plánujú pôsobiť na slovenskom trhu. Klientov má hlavne z Rakúska, Nemecka, zo Švajčiarska, ale i z USA. Urs Steiger, pôvodom Švajčiar, už dlhšie pôsobí na Slovensku. V priebehu piatich až desiatich rokov tu predpokladá veľké možnosti pre zahraničné spoločnosti. Podnikateľské prostredie hodnotí veľmi pozitívne. Pre mnohé firmy je však podľa neho Slovensko len prestupnou stanicou na iné trhy. Dôležité je podľa neho, aby sa slovenské podniky čo najlepšie transformovali z nízkonákladovej produkcie na výrobu postavenú na znalostiach. Rezervy vníma vo vzdelávaní. Malo by totiž čo najviac odzrkadľovať požiadavky praxe.

Rakúski účastníci nákupného dňa v Bratislave
Podnik Prezentované oblasti záujmu
Sappi Austria Produktions-GmbH & Co KG chemikálie, obaly, palivá, montáže, kovo
STI ELIN Inverter, GmbH kovo, strojárstvo
Balcke-Dürr Austria, GmbH, bývalý MCE Energietechnik, GmbH & Co inžiniering, montáže, výroba zariadení, kovo
Gourmet Menü-Service GmbH & Co KG potravinársky priemysel
voestalpine Stahl, GmbH  kovo, strojárstvo
FERRO Montagetechnik, GmbH strojárstvo, kovo, montáže
MCE Industrietechnik Linz, GmbH & Co kovo
AHT Cooling  kovo, klíma
PHILIPS AUSTRIA, GmbH elektronika, strojárstvo, chemikálie
Consumer Electronic München  elektronika, elektrotechnika
SIEMENS Bratislava IT, SW, HW
WEBER-HYDRAULIK, GmbH, Losenstein kovo
VA TECH ELIN Ebg montáže, strojárstvo, elektro, klíma
EWE Küchen drevospracovanie, nábytok
AVL List kovo
Hainzl Industriesysteme, GmbH elektro, kovo
ELIN EBG Motoren, GmbH strojárstvo, kovo
*Siemens Kolejova vozidla, s. r. o., Praha výrobky zo železa, ocele a liate výrobky
* Prihlásila sa dodatočne
Zdroj: Obchodné oddelenie Rakúskeho veľvyslanectva v SR
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 11:31