StoryEditor

Adaptáciou vynulovali fluktuáciu

21.03.2007, 23:00

Ocenenie HR Oscar 2006 získala za inovatívne riešenie starostlivosti o zamestnancov spoločnosť GlaxoSmithKline. Najviac hlasov účastníkov odbornej konferencie Nové trendy v personálnom manažmente 2007 dostal jej adaptačný proces zameraný predovšetkým na pozície medicínskych reprezentantov.
GlaxoSmithKline je medzinárodná farmaceutická spoločnosť zameraná na výskum a vývoj.

Prečo adaptačný proces?
Ako vysvetlila riaditeľka ľudských zdrojov spoločnosti Eva Birčáková, začiatok minulého roka bol v spoločnosti spojený s uvedením nových produktov. To so sebou prinieslo viaceré organizačné zmeny, a hlavne výrazný, 15-percentný nárast počtu medicínskych reprezentantov.
Medicínski reprezentanti sú ľudia, ktorí prinášajú informácie o produktoch firmy lekárom, a preto sú pre firmu kľúčovou skupinou zamestnancov.
Rýchle obsadenie týchto pozícií kvalitnými ľuďmi je, samozrejme, len prvým krokom na ceste k úspechu firmy. Na to, aby noví zamestnanci začali čo najskôr efektívne plniť svoje úlohy, aby sa stotožnili nielen so svojou rolou, ale aj s organizáciou, ktorej súčasťou sa stali a aby boli ochotní maximálne využívať svoje vedomosti a schopnosti, je podľa Birčákovej potrebný efektívny proces adaptácie.
Adaptácia nových reprezentantov je navyše sťažená charakterom ich práce -- medicínsky reprezentant je "sám vojak v poli", pôsobí v regióne svojho bydliska a nie je v dennodennom kontakte ani so svojimi kolegami, ani so svojím nadriadeným.
Rýchla adaptácia je dvojnásobne dôležitá, pretože medicínsky reprezentant zastupuje spoločnosť pred lekárom, ako aj preto, že manažér spoločnosti má obmedzenú možnosť interakcie. O to viac musí byť reprezentant pripravený zvládnuť nároky spojené s prácou a mať jasnú motiváciu.
"V duchu rady od našej generálnej riaditeľky "nevymýšľajte nič nové, len rozvíjajte tie procesy, ktoré už máme", sme sa rozhodli zamerať sa na kvalitu a efektivitu nášho adaptačného procesu. Keďže v našej organizácii veríme, že na zdokonaľovanie je potrebné meranie, celý projekt pozostával z dvoch častí:
-- zo skvalitnenia jednotlivých fáz adaptačného procesu,
-- z merania prínosu týchto zmien.

A výsledok?
Skvalitnenie adaptačného procesu pre nových medicínskych reprezentantov, o ktoré sme sa snažili v priebehu minulého roku, prinieslo našej spoločnosti podľa Birčákovej pozitívny efekt v podobe nulovej fluktuácie novoprijatých reprezentantov, rýchleho dosahovania vysokých výkonov a pozitívneho zaangažovania sa jej zamestnancov.
Stratégiou HR oddelenia spoločnosti je podľa Birčákovej získavať, rozvíjať, podnecovať a udržať si ľudí so schopnosťou podávať vysoké výkony a potenciálom dosiahnuť požadovanú úroveň firemných kompetencií a rozvíjať jej kultúru.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 04:16