StoryEditor

Softvérové pirátstvo v SR kleslo

20.06.2006, 00:00

Slovenská republika opätovne potvrdila pozitívny trend v oblasti vývoja miery softvérovej kriminality. Za rok 2005 už druhýkrát za sebou zaznamenávame medziročné zníženie miery nelegálneho softvéru. Výsledky štúdie Global Piracy Study, ktorú dnes zverejňuje združenie Business Software Alliance, ukazujú, že zatiaľ čo celosvetová miera pirátstva zostáva na nezmenenej úrovni 35 %, Slovenská republika sa zaradila medzi krajiny, ktorým sa podarilo mieru používania nelegálneho softvéru znížiť.
"Sme radi, že za rok 2005 môžeme za Slovenskú republiku oznámiť jednopercentný pokles podielu nelegálneho softvéru. Miera softvérovej kriminality klesla zo 48 % na 47 %. Tento pokles tiež predstavuje medziročné zníženie škôd spôsobených na Slovensku výrobcom softvéru, a to zo 48 miliónov USD (1,42 mld. Sk) v roku 2004 na 44 mil. USD (1,3 mld. Sk) v roku 2005. Fakt, že Slovenská republika sa aj vďaka aktivitám asociácie BSA približuje k štandardnému trhovému prostrediu vo vyspelej Európe, považujeme za kľúčový úspech," povedal Roman Karabelli, tlačový hovorca BSA v SR.
V strednej a vo východnej Európe sa miera pirátstva znížila v 15 z 18 krajín zahrnutých do tohtoročnej štúdie. Pozoruhodný bol pokles na Ukrajine, kde miera pirátstva za posledný rok klesla o šesť percentuálnych bodov na úroveň 85 %.
Globálne straty spôsobené softvérovým pirátstvom predstavovali v roku 2005 sumu 34 miliárd dolárov, čo znamená v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 1,6 miliardy. V krajinách s veľmi veľkým softvérovým trhom môžu aj relatívne nízke miery pirátstva predstavovať obrovské straty. Kým Spojené štáty mali najnižšiu mieru pirátstva zo všetkých sledovaných krajín na úrovni 21 %, zaznamenali tiež najvyššie individuálne straty -- 6,9 miliardy dolárov. V Číne boli zaznamenané druhé najvyššie straty vo výške 3,9 miliardy dolárov pri miere pirátstva 86 %. Za ňou nasledovalo Francúzsko so stratami vo výške 3,2 miliardy a mierou pirátstva 47 %.
Ďalšie kľúčové zistenia:
˙ Krajiny s najvyššou mierou pirátstva boli: Vietnam (90 %), Zimbabwe (90 %), Indonézia (87 %), Čína (86 %) a Pakistan (86 %).
˙ Krajiny s najnižšou mierou pirátstva boli: Spojené štáty americké (21 %), Nový Zéland (23 %), Rakúsko (26 %) a Fínsko (26 %).
"Rozdiely v miere pirátstva sú spôsobené mnohými faktormi -- silou ochrany duševného vlastníctva, dostupnosťou pirátskeho softvéru, kultúrnymi rozdielmi a trendmi na trhu s IT," povedal John Gantz, hlavný výskumný analytik spoločnosti IDC.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
23. apríl 2024 10:01