StoryEditor

Začiatok októbra neprial komoditám

09.10.2007, 00:00

Komodity majú za sebou neúspešný týždeň. Bol tak v ostrom kontraste so septembrom, keď si obchodníci na týchto trhoch výrazne polepšili. Minulý mesiac zaznamenali komoditné trhy najväčší mesačný nárast za posledných 32 rokov. Pod tento výsledok sa podpísal najmä prudko sa oslabujúci dolár, ktorý sa prepadal v septembri na stále nové historické minimá. Keďže sa komodity väčšinou obchodujú práve v americkej mene, komodity sa stali lacnejšími pre zahraničných nákupcov, a tým aj atraktívnejšími. Minulý mesiac priniesol posilnenie dolára a obchodníci to využili na vyberanie ziskov, čo následne stlačilo väčšinu trhov nadol.

Dostatok zásob
Zmiešaný týždeň má za sebou ropa, ktorého výsledkom bol nakoniec mierny polpercentný pokles ceny. Spôsobila to hlavne stredajšia správa americkej vládnej agentúry pre energetiku, ktorá informovala o prekvapujúcom náraste zásob ropy za predchádzajúci týždeň. Tie sa v USA zvýšili o 1,2 milióna barelov a nachádzajú sa v súčasnosti v hornom intervale dlhodobého päťročného priemeru pre toto ročné obdobie. To znamená, že obavy o nedostatok ropy na skladoch sú momentálne neopodstatnené a určite nie sú hlavným dôvodom pre súčasné vysoké ceny. Zlou správou je prekvapivý pokles zásob destilátov, kam patria aj vykurovacie oleje, ktoré budú s blížiacou sa zimou centrom pozornosti obchodníkov. Koncotýždňová správa o stave nezamestnanosti USA ukázala robustný nárast nových pracovných miest a neukazuje, že by americké hospodárstvo bolo v kríze. Nezamestnanosť síce za uplynulý mesiac stúpla, avšak ekonomika vytvára stále nové pracovné miesta, čo znamená, že aj dopyt po rope zostane veľmi silný. Práve extrémne silný dopyt stál za posledným silným nárastom cien a darí sa mu udržať ju pri magickej úrovni 80 dolárov za barel.

Koniec posilňovania
Zlato zastavilo svoj šesťtýždňový rast. Bola to prirodzená reakcia trhu na posilnenie dolára. V poslednom čase je závislosť medzi zlatom a dolárom ešte užšia a žltý kov sa pohybuje presne na základe impulzov od americkej meny. Každé oslabenie americkej meny prináša silné nákupy zlata a naopak, pri posilnení začínajú obchodníci zlato predávať. Najviditeľnejšie sa spomínaná korelácia prejavila v piatok po správe o stave nezamestnanosti. Prekvapujúco silné čísla priniesli prvotné posilnenie dolára, keďže by znamenalo aj menšiu pravdepodobnosť znižovania úrokovej miery zo strany americkej centrálnej banky. Po posilnení americkej meny sa oslabilo zlato, naopak, ako začal doláru dochádzať dych, osmelilo sa aj zlato. Ani to však nestačilo na týždenný nárast a v priebehu uplynulých piatich dní sa cena zlata oslabila o 0,4 percenta.

Prepad kukurice
Najväčší týždenný prepad od polovice júla zaznamenala kukurica. V USA práve prebieha žatva úrody, ktorá by mala byť rekordnou v histórii. Navyše, priaznivé počasie v posledných mesiacoch spôsobilo, že úroda by mala byť ešte vyššia ako sa všeobecne očakávalo. Priaznivé počasie pokračuje aj v týchto dňoch. Suché a teplé počasie umožňuje rýchly proces žatvy, čo znamená, že na trh prichádza čoraz viac úrody. Farmári sa snažia zbavovať zásob kukurice, aby uvoľnili priestor na skladoch. Ak by počasie zostalo dobré, tak by to umožnilo extrémne rýchle zozbieranie celej novej bytosti. V priebehu týždňa sa cena kukurice oslabila o 8,2 %.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 20:12