StoryEditor

Nemecko prehodnotí prognózy rastu

26.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Nemecká vláda prehodnotí svoje prognózy hospodárskeho rastu, ak euro zostane silné. Vyhlásil to v pondelok zástupca ministra hospodárstva Walther Otremba. "Ak výmenný kurz eura zostane na takejto vysokej úrovni dlhší čas, nebude sa dať vyhnúť negatívnym efektom na export. Potom bude musieť vláda prehodnotiť svoje rastové prognózy," povedal Otremba pre nemecký denník Handelsblatt. Podľa súčasných prognóz ministerstva hospodárstva vzrastie hrubý domáci produkt Nemecka v tomto roku o 2,4 percenta a v budúcom roku o dve percentá.
Kurz eura oproti americkému doláru sa minulý týždeň v piatok vyšplhal na rekordných 1,4968 USD/EUR. Predstavitelia viacerých európskych krajín opakovane vyjadrili znepokojenie nad prudkým zhodnocovaním eura a potenciálnym negatívnym dosahom na exportérov. Ako uviedol predseda nemeckej asociácie vývozcov BGA Anton Börner, niektorých vývozcov by postihol aj slabší kurz. Podľa neho ďalším faktorom poškodzujúcim nemecký export môže byť aj nepokoj na finančných trhoch. "Ak sa americká finančná kríza rozšíri a ďalej spomalí svetovú ekonomiky, mohol by sa rast nemeckého exportu v roku 2008 spomaliť až opäť percent," vyhlásil Börner. BGA očakáva, že nemecký vývoz tento rok vzrastie približne o 10 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 13:17