StoryEditor

Investície vo fondoch strácali

18.12.2007, 23:00
Podielové fondy, ktoré sa orientujú na akciové trhy, majú za sebou neúspešný týždeň. Burzy v Spojených štátoch a Európe sa dostali pod tlak najmä po znížení základnej úrokovej sadzby v USA, ktoré trhy vyhodnotili ako nedostatočné.

Straty sa nepodarilo vymazať ani slabnúcej korune, ktorá sa počas týždňa znehodnotila o 1,7 percenta.

Pod vplyvom úrokov
Akciové trhy v Spojených štátoch majú za sebou týždeň plný turbulentného obchodovania. Hlavnou udalosťou bolo utorkové rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed o znížení úrokových sadzieb o 0,25 percenta, s cieľom zmiernenia dosahov súčasnej úverovej krízy. "Tento krok sa však minul s účinkom, keď mnohí investori rátali s poklesom sadzieb až o pol percenta a sklamanie sa pretavilo do výrazného prepadu akcií. Na druhý deň sa situácia stabilizovala v súvislosti s oznámením o spoločnom postupe viacerých centrálnych bánk pri riešení uvedených problémov," hovorí investičný analytik spoločnosti RM-S Market Kristián Boldizsár. Ani to však podľa neho nakoniec nezabránilo opätovným prepadom akcií koncom týždňa, keď zverejnenie nárastu inflačných tlakov na najvyššiu hodnotu od septembra 2005 prekonalo očakávania analytikov a významne znížilo šance na opätovný pokles úrokových sadzieb koncom januára. "Akciové trhy môžu preto až do tejto doby zostať pod tlakom," doplnil. Hlavné akciové indexy sa v tejto súvislosti počas minulého týždňa celkovo oslabili o viac ako dve percentá.
Zlá nálada v Európe
Západoeurópske akciové trhy sa minulý týždeň nechali ovplyvniť údajmi prichádzajúcimi spoza Atlantiku. "Morovou ranou bolo preto aj pre ne zníženie sadzieb Federálneho rezervného systému len o štvrť percentuálneho bodu, pričom investori očakávali až polpercentný posun, a slabé výsledky americkej inflácie," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Straty západoeurópskych akcií dosahovali až dve percentná, pričom svetlou výnimkou boli nemecké tituly, ktoré skončili s nižšími stratami. Okrem tlaku z Ameriky náladu na európskych trhoch podľa Antoničovej zhoršovala aj banka UBS, ktorá ohlásila odpísanie 10 miliárd švajčiarskych frankov v dôsledku investícií do rizikových amerických hypoték. "Obavy investorov vyvolala aj podnikateľská nálada, ktorá klesá v celej eurozóne, čo predpovedá pokles podnikateľskej aktivity v najbližších mesiacoch," doplnila. Situácia na akciovom trhu sa preniesla aj do výkonnosti podielových fondov orientovaných na západoeurópsky región. Za uplynulý týždeň stratili 1,1 percenta.
Prepad v regióne
Akciové trhy strednej Európy sa taktiež nevyhli prepadu pod vplyvom zníženia amerických úrokov. Pražský index PX klesol o dve percentá a poľský index až o 3,5 percenta. Mierne zhodnotenie, o 0,7 percenta, sa podarilo dosiahnuť budapeštianskemu akciovému trhu. Ruské akcie prijali oznámenie kandidatúry Medvedeva za prezidenta pozitívne. "Moskovský akciový index RTS poskočil o percentá krátko po oznámení. Vyšší rast cien v priemere pritom zaznamenali najmä akcie Gazpromu, keďže Medvedev je predsedom dozornej rady tejto spoločnosti," hovorí portfóliový manažér spoločnosti KD Investments Gabriel Hinzeller. Kandidatúrou Medvedeva by bolo zabezpečené pokračovanie putinovskej politiky, čo je podľa neho z politického hľadiska dobrá správa pre akciový trh.
Stabilné peňažné fondy
Vývoj na peňažnom trhu je pomerne pokojný, už dlhší čas sa sadzby zásadne nezmenili. "Úrokové sadzby na medzibankovom trhu sa len mierne posunuli smerom nadol. Na trhu prevládal prebytok likvidity, čo nezmenil ani pravidelný sterilizačný repo tender," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Korunové peňažné fondy si pripísali štandardný týždenný nárast, približne o 0,05 až 0,07 percenta. Kladné zhodnotenie fondov sa tak podľa Hermana dosiahlo najmä vďaka úrokovému výnosu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. jún 2024 13:41