StoryEditor

Druhý pilier si získal Slovákov

07.04.2006, 00:00
Väčšia časť obyvateľov Slovenska je s dôchodkovou reformou po vyše roku jej fungovania spokojná a nechce na nej nič zásadné meniť.
Väčšia časť obyvateľov Slovenska je s dôchodkovou reformou po vyše roku jej fungovania spokojná a nechce na nej nič zásadné meniť. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, realizovaného koncom marca na reprezentatívnej vzorke 1 500 respondentov. Agentúra robila tento prieskum na objednávku Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. "Podľa výsledkov prieskumu môžeme dôchodkovú reformu považovať za úspešnú, o čom svedčí aj fakt, že až 75 % opýtaných by do druhého piliera znova vstúpilo a iba zanedbateľné jedno percento by tak neurobilo," povedala v tento súvislosti predsedníčka Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Zuzana Adamová.

Ľudia zmeny nechcú, asociácia áno
Viac ako 44 % obyvateľov Slovenska hodnotí reformu celého systému dôchodkového zabezpečenia (I., II. a III. pilier) podľa tohto prieskumu ako dobrú, respektíve v zásade dobrú. Sú za ponechanie reformy v jej súčasnej podobe, prípadne za jej menšie doladenie. 26,8 % opýtaných si myslí, že reforma nie je veľmi vydarená, pričom vyše 18 % to nevedelo posúdiť. Podľa 74 % respondentov by sa mali pravidlá starobného dôchodkového sporenia zachovať a dodržiavať tak, ako boli nastavené od začiatku, resp. pripúšťajú len drobné zmeny pravidiel, ktoré však nesmú byť v protiklade so základnými princípmi tohto dôchodkového systému.
Veľkou zmenou, ktorá sa chystá už v najbližších dňoch v systéme II. piliera dôchodkového zabezpečenia, je príprava novely zákona s cieľom obmedziť prestupy klientov medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami z pôvodných šiestich mesiacov na dva roky. Túto zmenu iniciovala minulý týždeň asociácia s odôvodnením, že rastúci počet prestupov klientov (ten v závere marca dosiahol 4,8 % z tých, ktorí môžu prestúpiť) by ohrozil stabilitu druhého piliera. Argumenty asociácie prijala aj ministerka práce Iveta Radičová, podporili ju zástupcovia dohľadu z NBS a tiež Sociálna poisťovňa. Zo šiestich na trhu pôsobiacich spoločností je v získavaní klientov teraz najúspešnejšia najmenšia spoločnosť Aegon. Tá dosahuje aj najlepšie výsledky v zhodnotení úspor klientov vo všetkých typoch fondov. Zástupcovia ostatných dôchodkových spoločností argumentujú, že za také krátke obdobie by sa klienti nemali rozhodovať na základe výnosov, ktoré sa navyše podľa nich ani významne nelíšia.

Investiční mágovia z Budapešti
Portfóliá dôchodkových fondov jednotlivých spoločností po prvom roku pôsobenia ešte zďaleka nedosiahli stanovené zloženie, ktoré im dovoľuje legislatíva. V rastových fondoch môže byť maximálne 80 % akcií, vo vyvážených maximálne 50 % akcií a v konzervatívnych fondoch môžu byť len peňažné nástroje a dlhopisy. Najvyšší podiel akcií v rastovom fonde má spoločnosť Aegon. Ku koncu februára podiel akcií v jej fonde dosahoval takmer 20 %. Fondy tejto spoločnosti sú najúspešnejšie vo všetkých kategóriách fondov. Podľa vyjadrenia Mária Adameka zo spoločnosti Aegon, z regionálneho hľadiska dominujú v ich rastových a vyvážených fondoch európske akcie s dôrazom na Nemecko. O investíciách vo fondoch v ich spoločnosti rozhoduje investičný výbor, portfólioví manažéri rastového a vyváženého fondu sú z Budapešti.

Najdôležitejšie je súkromné vlastníctvo úspor
V rámci prieskumu sa zisťovalo aj to, ktoré atribúty druhého piliera dôchodkovej reformy sú pre obyvateľov najdôležitejšie. Z výsledkov vyplynulo, že pre Slovákov je kľúčové súkromné vlastníctvo dôchodkových úspor v kapitalizačnom pilieri a s tým spojená ich dediteľnosť. Až 88 % opýtaných tento atribút označilo za veľmi, resp. dosť dôležitý. Veľký význam pre nich má aj bezpečnosť 2. piliera. Vykonávanie prísnej kontroly hospodárenia s prostriedkami na dôchodkových účtoch považuje za veľmi dôležité až 69 % respondentov. Takmer 29 % pokladá 2. pilier za dostatočne bezpečný, pričom zhruba 9 % ľudí si myslí, že vďaka prísnym pravidlám a viacnásobnej kontrole je maximálne bezpečný.

Podiely jednotlivých DSS podľa objemu spravovaného majetku (v %, k 31. 3. 2006)
Allianz 30,8
Winterthur 29,5
VÚB Generali 17
ING 12,1
ČSOB 5,8
Aegon 4,8
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 01:48