StoryEditor

Fico už dnes spochybňuje voľby

16.05.2006, 00:00
Obavy z možného falšovania volebných výsledkov v júnových predčasných parlamentných voľbách má opozičný Smer-SD. Predseda strany Robert Fico preto informoval, že budú robiť paralelné sčítanie hlasov. Koalícia sa podľa neho prostredníctvom médií a analytikov snaží pripraviť pole na možnú manipuláciu volebných výsledkov vytváraním obrazu, že "všetky strany budú mať oproti preferenciám menej, len SDKÚ bude mať viac."

Obavy z možného falšovania volebných výsledkov v júnových predčasných parlamentných voľbách má opozičný Smer-SD. Predseda strany Robert Fico preto informoval, že budú robiť paralelné sčítanie hlasov. Koalícia sa podľa neho prostredníctvom médií a analytikov snaží pripraviť pole na možnú manipuláciu volebných výsledkov vytváraním obrazu, že "všetky strany budú mať oproti preferenciám menej, len SDKÚ bude mať viac".
Smer-SD bude trvať aj na tom, aby predstavitelia opozície -- členovia Ústrednej volebnej komisie, mali prístup aj k technickým úkonom Štatistického úradu SR pri sumarizácii hlasovania. "Vláda je schopná v záujme udržania sa pri moci urobiť všetko, keď už dokázala falšovať, kupovať, odhovárať," tvrdí Fico.
Štatistický úrad sa akýmkoľvek podozreniam bráni. Dohľad nad prácou sumarizačných útvarov totiž umožní všetkým zástupcom politických strán vo volebných komisiách. "Štatistický úrad im poskytne všetky výstupy ešte pred podpísaním zápisníc. Umožní im aj prístup na skúšky spracovania, kde sa môžu oboznámiť so spôsobom, akým sa technicky spracúvajú výsledky," upozornil predseda úradu Peter Mach.

Pochybnosti z minulosti
2001 -- počas sčítania obyvateľstva niektoré menšiny oznámili, že si vlastnú komunitu radšej spočítajú samy
2002 -- paralelné sčítavanie hlasov v komunálnych voľbách si spravilo ĽS-HZDS. "Sčítavanie hlasov sa nám dodnes nezdá. Ľudia si myslia, že parlamentné voľby boli zmanipulované," vyhlásila vtedy podpredsedníčka strany Eva Antošová.
2004 -- počas referenda o predčasných voľbách si paralelné sčítavanie hlasov robili Smer-SD, ĽS-HZDS aj KSS
2005 -- voľby župných poslancov v bratislavskom Ružinove spochybnili Smer-SD a KDH. Pre údajné falšovanie výsledkov sa voľby dostali na Generálnu prokuratúru

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/analyza, menuAlias = analyza, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 20:35