StoryEditor

Avast musí v USA zaplatiť miliónovú pokutu. Softvérová spoločnosť zavádzala používateľov o používaní dát

23.02.2024, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Firma podľa americkej komisie nepravdivo uvádzala, ako používa dáta používateľov o prezeraní internetových stránok. Informácie potom predávala bez súhlasu.

Softvérová spoločnosť Avast musí v Spojených štátoch zaplatiť pokutu 16,5 milióna dolárov a prestať predávať dáta o používateľoch na reklamné účely. V tlačovej správe to vo štvrtok oznámila americká Federálna obchodná komisia (FTC). Spoločnosť Avast so sídlom v Británii sa podľa FTC nedovoleného konania dopúšťala cez svoju českú súčasť Jumpshot.

Informácie predával bez súhlasu

Avast podľa americkej komisie nepravdivo uvádzal, ako používa dáta používateľov o prezeraní internetových stránok.

Poskytovateľ softvéru podľa FTC prostredníctvom spoločnosti Jumpshot zhromažďoval informácie o tom, ako sa spotrebitelia pohybujú po webe prostredníctvom firemného rozšírenia prehliadača a antivírusového softvéru. Takto získané informácie potom firma predávala bez zodpovedajúceho upozornenia alebo súhlasu.

image

Éra smartfónov a umelej inteligencie? Nainštalujte nám aspoň Windows, prosia riaditelia slovenských škôl

Firma podľa hovorcu Avastu súhlasila s tým, že sumu 16,5 milióna dolárov zaplatí. Dobrovoľne tiež podľa neho firmu Jumpshot už skôr uzavrela a v januári 2020 jej činnosť ukončila.

"Prevádzkové ustanovenia v tomto vyrovnaní už sú v súlade so súčasnými programami Avastu pre ochranu súkromia a zabezpečenia," povedal e-mailom agentúre Reuters hovorca firmy.

Rekordná pokuta

Český server vlani v apríli s odkazom na predchádzajúce informácie špecializovaného servera Global Data Review napísal, že Úrad pre ochranu osobných údajov preveroval firmu Avast, respektíve jej nástupnícku spoločnosť Gen Digital, a to kvôli nepriamemu predaju osobných údajov cez dcérsku spoločnosť Jumpshot.

Úrad kvôli tomu firme vymeral rekordnú pokutu 13,7 milióna eur s tým, že konanie ešte neskončilo.

image

Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT

Spoločnosť Avast bola založená v roku 1988 a vďaka bezpečnostným programom pre počítače aj mobilné zariadenia sa stala jedným z priekopníkov v odbore počítačového zabezpečenia.

Spojením Avastu a americkej firmy NortonLifeLock vznikla v roku 2022 spoločnosť Gen Digital, do ktorej portfólia patria značky Norton, Avast, LifeLock, Avira, AVG, ReputationDefender a CCleaner. Produkty a služby pre kybernetickú bezpečnosť, ochranu súkromia a identity firma Gen poskytuje vo viac ako 150 krajinách.

01 - Modified: 2023-01-26 13:40:45 - Feat.: - Title: Zisk najväčšieho európskeho výrobcu softvéru prudko klesol. SAP zruší 3000 pracovných miest 02 - Modified: 2022-05-31 10:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Wang v devätnástich odišiel zo školy, dnes je z neho najmladší miliardár na svete
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
15. máj 2024 12:21