StoryEditor

Ruský súd poslal do väzby štyroch účastníkov protestov v Baškirsku

22.01.2024, 17:35
Autor:
ČTKČTK

V autonómnej republike na juhu pohoria Ural sa minulý týždeň uskutočnilo niekoľko nepovolených demonštrácií na podporu aktivistu Faila Alsynova.

Súd v Ufe poslal do väzby štyroch účastníkov nedávnych protestov v ruskom Baškirsku. Všetci čelia obvineniu z podielu na masových nepokojoch, traja boli navyše obvinení z násilia proti predstaviteľom štátnej moci. Väzbu nariadil súd do 17. marca, informovala dnes agentúra TASS.

V autonómnej republike na juhu pohoria Ural, ktoré rozdeľuje Rusko na európsku a ázijskú časť, sa minulý týždeň uskutočnilo niekoľko nepovolených demonštrácií na podporu aktivistu Faila Alsynova, odsúdeného na štyri roky na základe obvinenia z podnecovania národnostnej nenávisti. Počas protestov sa podľa TASS zranenilo niekoľko ľudí vrátane niekoľkých policajtov.

image

V Baškirsku to ďalej vrie. V Ufe vyšli do ulíc stovky ľudí, vytláčať ich museli ťažkoodenci

Tridsaťsedemročného ochrancu prírody, ktorý sa stavia aj na ochranu práv Baškirov, predstavujúcich menšinu vo svojej vlasti, považujú mnohí za hrdinu. V roku 2020 viedol úspešné protesty proti ťažbe na kopci, ktorý Baškirovej pokladajú za posvätný. Vlani sa vyslovil proti náboru etnických Baškirov do vojny Ruska proti Ukrajine. Obvinenie Alsynov odmietol.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruský server OVD-Info zameraný na monitorovanie zásahov strážcov zákona, bolo v súvislosti s niekoľkodňovými protestmi v Baškirsku zahájených približne 40 správnych konaní, ktoré väčšinou skončili niekoľkodňovými trestami odňatia slobody.

Verejné protesty sú v Rusku veľmi zriedkavé vzhľadom na riziko zatknutia, najmä od začiatku vojny začatej pred bezmála dvoma rokmi ruským vpádom na Ukrajinu.

 

01 - Modified: 2024-01-19 09:34:05 - Feat.: 1 - Title: V Baškirsku ruský súd uväznil deväť ľudí za nepovolenú demonštráciu 02 - Modified: 2024-01-19 09:30:12 - Feat.: 1 - Title: Bomba pod ruským impériom. Kremeľ hasí výbuch separatizmu na Urale
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 16:00