StoryEditor

Európska únia odsúdila odpálenie balistickej rakety zo strany Severnej Kórey

15.01.2024, 20:57
Autor:
TASRTASR

Skúška podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry neohrozila bezpečnosť susedných krajín a nesúvisí so situáciou na Kórejskom polostrove.

Európska únia v pondelok kritizovala Severnú Kóreu za nedeľnú skúšku balistickej rakety stredného doletu na tuhé palivo, píše agentúra AFP.

"Európska únia rázne odsudzuje odpálenie balistickej strely zo strany Kórejskej ľudovej demokratickej republiky (KĽDR)," uviedla vo vyhlásení kancelária šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Zároveň vyzvala Severnú Kóreu, aby zastavila všetky nezákonné kroky, "ktoré podkopávajú medzinárodný mier a bezpečnosť v regióne i mimo neho".

image

Severná Kórea potvrdila, že vykonala test nadzvukovej strely stredného až dlhého doletu

Pchjongjang oznámil, že jeho balistická raketa niesla hypersonickú manévrovateľnú hlavicu. Skúška podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA neohrozila bezpečnosť susedných krajín a nesúvisí so situáciou na Kórejskom polostrove.

Európska únia vyzvala KĽDR, aby sa zapojila do dialógu a rešpektovala svoje záväzky plynúce z rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktoré jej zakazujú skúšky balistických rakiet.

"EÚ je pripravený tak, aby vyhovovali všetkým partnerom pri podpore zmysluplného diplomatického procesu zameraného na cieľ, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu Kórejského polostrova," píše sa vo vyhlásení.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 14:00