StoryEditor

V Rumunsku protestujú autodopravcovia i poľnohospodári, zablokovali hraničné priechody s Ukrajinou ​

14.01.2024, 21:23
Autor:
ČTKČTK

Vodiči nákladných vozidiel sa sťažujú na príliš vysoké sadzby poistenia. Farmári zasa vyzývajú vládu, aby urýchlila harmonogram vyplácania dotácií.

V Rumunsku dnes demonštrovali proti vláde a vysokým daniam cestní dopravcovia a poľnohospodári, ktorí zablokovali dopravu na okrajoch miest a na hraniciach s Ukrajinou. Tú vinia z tlaku na pokles cien obilia. Informovala o tom agentúra AFP.

"Niektoré nariadenia už nie sú finančne znesiteľné," povedal novinárom dopravca Danut Andrus. Dodal, že protesty budú pokračovať, "kým úrady neotvoria oči a neuvedomia si svoju neschopnosť."

Rumunskí vodiči nákladných vozidiel sa sťažujú na príliš vysoké sadzby poistenia a daní a tiež na príliš dlhé zdržanie na hraničných priechodoch. Poľnohospodári vyzývajú vládu, aby urýchlila harmonogram vyplácania dotácií, a požadujú odškodnenie za následky sucha a za ušlé príjmy v dôsledku otvorenia európskeho trhu pre ukrajinské obilniny.

Kvôli ruskej blokáde ukrajinských prístavov v Čiernom mori sa Rumunsko stalo tranzitným uzlom pre ukrajinské obilie, ktoré prúdi najmä cez prístav Constanta, pripomína AFP.

image

V Nemecku sa protestov proti extrémizmu zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Nechýbali ani Scholz a Baerbocková

Zástupcu protestujúcich prijala rumunská vláda, ktorá uviedla, že dosiahli dohodu na niektorých rýchlo realizovateľných opatreniach. Iné podľa nej vyžadujú súhlas Európskej únie.

S rozsiahlymi protestmi poľnohospodárov sa v uplynulom týždni stretávalo aj Nemecko, tamojší farmári sa po celej krajine búria proti škrtom v poľnohospodárstve či proti rušeniu daňového zvýhodnenia nafty v poľnohospodárstve.

V Poľsku poľnohospodári už od novembra blokujú hlavný hraničný priechod s Ukrajinou, sťažujú sa na "nekalú konkurenciu" z jej strany.

Proti lacnej ukrajinskej konkurencii protestovali aj autodopravcovia z Maďarska a zo Slovenska, teda ďalších krajín, ktoré susedia s Ukrajinou a pociťujú negatívne dopady uvoľnenia podmienok pre ukrajinské dopravné firmy.

01 - Modified: 2024-05-13 07:38:21 - Feat.: - Title: V Gruzínsku pri protestoch zadržali najmenej 20 ľudí, medzi nimi sú aj Američania a Rus 02 - Modified: 2024-05-09 19:43:48 - Feat.: - Title: V Jerevane sa koná protest proti vráteniu územia Azerbajdžanu, cieľom je dosiahnuť mierovú dohodu 03 - Modified: 2024-05-13 07:45:09 - Feat.: - Title: Rumunsko chudobným príbuzným v EÚ? Zabudnite 04 - Modified: 2024-05-09 10:22:22 - Feat.: - Title: Študenti v Dubline ukončili propalestínsky protest, univerzita prerušuje väzby na izraelské firmy 05 - Modified: 2024-05-07 17:40:03 - Feat.: - Title: Rumunsko zasiahlo zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 12:43