StoryEditor

Aktivita v čínskych menších a stredných výrobných podnikoch vzrástla

01.12.2023, 08:24
Autor:
TASRTASR

Čínsky výrobný sektor v novembri nečakane ožil a jeho aktivita vzrástla, keďže mierne zvýšenie domáceho dopytu pomohlo kompenzovať pretrvávajúci pokles zahraničných objednávok.

Ukázali to v piatok výsledky prieskumu súkromnej spoločnosti Caixin, ktoré sa líšia od údajov čínskeho štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa Caixin index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v novembri 2023 vzrástol na 50,7 bodu z októbrových 49,6 bodu. Ekonómovia pritom očakávali, že, naopak, klesne na 49,3 bodu.

Prekonal tak zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu. Tento výsledok kontrastuje s oficiálnym PMI čínskeho štatistického úradu, ktorý ukázal pokles výrobnej aktivity a väčší, než sa očakávalo. 

Dôvodom rozdielov v hodnotách oficiálneho indexu a indexu Caixin je fakt, že kým čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy, Caixin robí prieskum v stredných a malých podnikoch. Investori zvyčajne využívajú oba prieskumy na získanie širšieho obrazu o čínskej ekonomike.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 06:40