Príslušníci pohraničnej stráže a polície hliadkujú na fínsko-ruskom hraničnom priechode v Inari na severe Fínska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Fínsko by mohlo zavrieť aj posledný prechod na hranici s Ruskom

27.11.2023, 16:41
Autor:
ČTKČTK

Fínsko je podľa premiéra Petteriho Orpa pripravené prijať v blízkej budúcnosti ďalšie opatrenia na hraniciach s Ruskom, odkiaľ v posledných týždňoch prichádza zvýšený počet migrantov z blízkovýchodných, afrických a ďalších krajín.

Orpo to dnes vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so svojím švédskym náprotivkom Ulfom Kristerssonom. Uviedol pritom, že Fínsko by mohlo uzavrieť aj posledný otvorený prechod s Ruskom, pokiaľ to bude potrebné.

Helsinki obviňujú Rusko, že k hranici prepravuje žiadateľov o azyl, ktorí nemajú platné doklady, s cieľom vyvolať migračnú krízu. Moskva toto obvinenie poprela. Od minulého týždňa je otvorený iba najsevernejší fínsko-ruský cestný prechod Raja-Jooseppi v arktickej oblasti.

Dnes tam prišli dvaja muži vo veku okolo 30 rokov, ktorí pochádzajú z Jemenu. Obaja požiadali o azyl vo Fínsku, napísal fínsky portál Yle.

Orpo dnes povedal, že hoci vo Fínsku nie je toľko žiadateľov o azyl ako napríklad v Taliansku alebo Grécku, ide o vážnu hrozbu. Podľa neho Rusko nezmenilo svoje správanie a k hranici sú stále smerovaní občania tretích krajín bez príslušných dokladov.

Agentúra Reuters uvádza, že počas novembra prišlo z Ruska do Fínska asi 900 žiadateľov o azyl z krajín ako je Afganistan, Keňa, Maroko, Pakistan, Somálsko, Sýria či Jemen. Predtým prichádzal menej ako jeden žiadateľ o azyl denne, píše Reuters s odvolaním sa na fínskych pohraničníkov.

Švédsky premiér Kristersson na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že cieľom Ruska je očividne rozdeliť západné krajiny. Kristersson tiež zdôraznil, že úplne podporuje opatrenia prijímané Fínskom na ochranu fínskych hraníc, ktoré slúžia aj ako vonkajšie hranice Európskej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 13:41