StoryEditor

Výbor tureckého parlamentu nehlasoval o Švédsku v NATO, ratifikácia sa predĺži

16.11.2023, 16:17
Autor:
ČTKČTK

Proces vstupu Švédska do aliancie blokuje Turecko už viac ako rok.

Zahraničný výbor tureckého parlamentu dnes začal prerokúvať ratifikáciu vstupu Švédska do NATO. O žiadosti však nehlasoval a bude o nej ďalej rokovať. Tým sa proces ratifikácie predĺži, informuje agentúra Reuters.

O žiadosti po výbore musí ešte hlasovať celé plénum parlamentu. Turecko je s Maďarskom poslednou krajinou v Severoatlantickej aliancii, ktorá s rozšírením ešte nesúhlasila.

Šéf zahraničného výboru Fuat Oktay povedal, že členovia výboru o vstupe Švédska do NATO chcú ďalej diskutovať. Záležitosť by sa mohla dostať na program ďalšieho rokovania výboru, ktoré bude na budúci týždeň. "Naši zákonodarcovia musia byť plne presvedčení, aby súhlasili s členstvom Švédska v NATO," povedal Oktay.

Protokol o ratifikácii poslal parlamentu prezident Recep Tayyip Erdogan koncom októbra, po prerokovaní vo výbore ho musí schváliť ešte celé plénum. Proces vstupu Švédska do aliancie blokuje Turecko už viac ako rok.

V zahraničnom výbore má väčšinu Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP). V parlamente však AKP väčšinu nemá, pre schválenie ratifikácie tak budú zrejme potrebné aj hlasy ďalších strán z vládneho bloku či opozície.

Ankara žiadosť Švédska o vstup do NATO dlho odmietala schváliť so zdôvodnením, že Štokholm nepostupuje dostatočne rázne proti organizáciám a skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické, teda napríklad proti Strane kurdských pracujúcich (PKK). K odkladu ratifikácie prispeli aj demonštrácie, počas ktorých sa vo Švédsku pálil korán.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa protokol mohol z výboru presunúť na rokovanie v pléne parlamentu. V prípade ratifikácie vstupu Fínska do NATO medzi týmito dvoma fázami schvaľovania uplynul týždeň, pripomína agentúra AFP.

Predseda tureckého parlamentu Numan Kurtulmuş tento týždeň ubezpečil svojho švédskeho kolegu Andreasa Norléna, že proces ratifikácie bude dokončený v "najbližšom možnom termíne", uviedla agentúra AP.

Švédsko podalo prihlášku do NATO vlani na jar spoločne s Fínskom. Škandinávske krajiny to urobili v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko už členom aliancie je.

Vstup Švédska bude závisieť aj od ďalšieho vývoja v Maďarsku, ktoré ratifikáciu tiež blokuje, a to s odvolaním sa na kritiku od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti kvôli zhoršovaniu stavu demokracie v Maďarsku.

01 - Modified: 2024-05-18 14:21:46 - Feat.: - Title: Erdogan udelil milosť generálom väzneným za vojenský prevrat 02 - Modified: 2024-05-18 13:27:01 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Švédi porazili Lotyšov, Švajčiarsko rozdrtilo Dánsko a dostalo sa do čela skupiny 03 - Modified: 2024-05-17 19:53:12 - Feat.: - Title: Spoločnosť Turkish Airlines obnovuje pravidelné lety do Kábulu 04 - Modified: 2024-05-17 17:19:00 - Feat.: - Title: Švédsko po streľbe pri izraelskej ambasáde posilňuje bezpečnostné opatrenia 05 - Modified: 2024-05-17 07:11:14 - Feat.: - Title: V Štokholme sa strieľalo blízko izraelskej ambasády, polícia uzavrela okolie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 16:50