StoryEditor

Dánsky súd odmietol uznať bojovníka zo Sýrie ako agenta rozviedky

08.11.2023, 16:40
Autor:
ČTKČTK

Dánske tajné služby sa v súčasnosti stretávajú so sériou škandálov vrátane únikov vysoko tajných informácií.

Dánsky súd dnes rozhodol v neprospech Dána sýrskeho pôvodu, ktorý požadoval, aby dve dánske tajné služby uznali, že pre nich pri svojich cestách do Sýrie v rokoch 2013 a 2014 pracoval ako agent.

Ahmed Samsam sa týmto spôsobom snažil zvrátiť verdikt španielskeho súdu z roku 2018, ktorý ho uznal vinným z toho, že sa v Sýrii pripojil k teroristickej skupine Islamský štát, informovala agentúra Reuters.

Samsam chcel, aby súd tajným službám nariadil uznať, že pre nich v Sýrii sledoval dánskych džihádistov. Súd ale uviedol, že nebude Samsamove tvrdenia preverovať. Podľa súdu žalobca nepredložil dostatok dôkazov, ktoré by umožnili opätovné otvorenie prípadu v Španielsku, ktoré Samsam požadoval.

"Aj keby bola spolupráca medzi Samsamom a dánskymi tajnými službami preukázaná, neviedlo by to k inému výsledku," konštatoval súd.

Dánska vojenská a zahraničná tajná služba FE a domáca rozviedka a kontrarozviedka PET odmietli na súde potvrdiť či vyvrátiť, že bol Samsam ich informátorom. Uviedli pritom, že identitu svojich informátorov nemôžu prezrádzať. Samsamov obhajca po dnešnom súdnom pojednávaní oznámil, že sa jeho klient odvolal na dánsky najvyšší súd.

Samsam bol kvôli svojim vzťahom s Islamským štátom v roku 2017 zatknutý v Španielsku a v roku 2018 odsúdený na osemročné väzenie. Neskôr bol prevezený do Dánska, kde mu bol trest skrátený na šesť rokov.

Dánske tajné služby sa v súčasnosti stretávajú so sériou škandálov vrátane únikov vysoko tajných informácií. Minulý týždeň prokuratúra stiahla žalobu na bývalého ministra obrany Clausa Hjorta Frederiksena a bývalého šéfa rozviedky Larsa Findsena, ktorí čelili obvineniu z vyzradenia štátneho tajomstva, pripomenula agentúra Reuters.

Samsam, ktorý bol polícii v Dánsku v minulosti známy ako člen gangu, priznal, že v roku 2012 odcestoval do Sýrie bojovať proti vláde prezidenta Bašára Asada. Vzťahy s Islamským štátom opakovane poprel, pričom tvrdil, že bojoval v radoch konkurenčnej skupiny Prápory imáma Alího.

Vyhlásil tiež, že v Sýrii tajne pracoval pre dánsku rozviedku, ktorá ho poverila sledovaním dánskych džihádistov. Keď bol neskôr zatknutý v Španielsku, dánske tajné služby podľa neho španielske úrady nekontaktovali.

Španielsky súd ho uznal vinným z bojov v radoch Islamského štátu. Podľa súdu sa Samsam zúčastnil dôležitých bitiek v Sýrii, vrátane bojov o letisko v meste Rakka v auguste 2014. Samsam bol tiež uznaný vinným z financovania terorizmu, získavania strelných zbraní v Španielsku a podpory džihádu na sociálnych sieťach.

01 - Modified: 2024-05-11 17:59:13 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Skvelý štart šampionátu pre Dánov. Porazili Rakušanov, zajtra ich čaká zápas s Kanadou 02 - Modified: 2024-05-09 06:57:50 - Feat.: - Title: Sýria zostrelila izraelské rakety vypálené na Damask 03 - Modified: 2024-05-07 16:30:00 - Feat.: - Title: Letné festivaly a dovolenky? Tajné služby hovoria o hrozbe útokov. Česi robia opatrenia, Slováci zatiaľ nie 04 - Modified: 2024-05-06 13:34:16 - Feat.: - Title: Prvá oficiálna zahraničná návšteva kráľa Frederika X. smerovala do Švédska 05 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
13. máj 2024 23:42