Polícia zasahuje pri demonštrácii na podporu Palestínčanov v Paríži. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vodné delá aj slzotvorný plyn. Polícia v Paríži rozohnala zakázaný protest na podporu Palestínčanov​​

13.10.2023, 06:54
Autor:
TASRTASR

Boje na Blízkom východe aj v minulosti viedli k napätiu vo Francúzsku, ktoré má podľa odhadov tretiu najväčšiu židovskú populáciu na svete po Izraeli a Spojených štátoch.

Polícia vo francúzskej metropole Paríž slzotvorným plynom a vodnými delami zasahovala vo štvrtok vo večerných hodinách proti propalestínskym demonštrantom, ktorí sa vzopreli zákazu a protestovali proti izraelskej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsko vo štvrtok zakázalo akékoľvek propalestínske demonštrácie po víkendovom krvavom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Takéto protesty totiž podľa Paríža ohrozujú verejný poriadok.

Na zakázanom proteste v Paríži mali propalestínski demonštranti okolo pliec palestínske vlajky a nápis "Free Palestine" (Slobodná Palestína) nasprejovali na monument vo východnej časti metropoly. Viacerí z nich skandovali "My všetci sme Palestínčania".

Tisícky ľudí tento týždeň pochodovali v uliciach francúzskeho hlavného mesta aj na podporu Izraela a Eiffelova veža bola nasvietená vo farbách izraelskej vlajky s Dávidovou hviezdou.

Boje na Blízkom východe aj v minulosti viedli k napätiu vo Francúzsku, ktoré má podľa odhadov tretiu najväčšiu židovskú populáciu na svete po Izraeli a Spojených štátoch; ako aj najväčšiu moslimskú populáciu v západnej Európe.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtkovom prejave potvrdil, že v najnovších bojoch prišlo o život 13 francúzskych občanov v Izraeli. Sedemnásť ďalších je nezvestných; predpokladá sa, že mnohí padli do zajatia militantov Hamasu. Parížska prokuratúra začala vo štvrtok vyšetrovanie v súvislosti s vraždami a predpokladaným bratím rukojemníkov.

Francúzska vláda uviedla, že od útoku Hamasu na Izrael zaznamenala 24 zatknutí v súvislosti s viac než 100 antisemitskými aktami v krajine. Išlo o verbálne útoky, ale aj osoby ozbrojené nožom v blízkosti židovských škôl a synagóg, ako aj dron vybavený kamerou, ktorý spozorovali nad židovským kultúrnym centrom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 04:15