StoryEditor

Štát navrhuje zjednotiť krátenie sumy predčasného dôchodku, krokom chce ozdraviť financie

05.10.2023, 13:27
Autor:
TASRTASR

Ľudia, ktorí odpracovali 40 rokov, by v budúcnosti pri odchode do predčasného dôchodku už nemuseli byť zvýhodnení.

Ľudia, ktorí odpracovali 40 rokov, by v budúcnosti pri odchode do predčasného dôchodku už nemuseli byť zvýhodnení. Ministerstvo financií Slovenskej republiky v rámci návrhu konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií navrhuje zjednotiť krátenie predčasného dôchodku na úrovni 0,5 percenta za každý začatý kalendárny mesiac.

V súčasnosti je krátenie predčasného dôchodku pre tých, ktorí odpracovali 40 rokov, nastavené na úrovni 0,3 percenta za každý začatý kalendárny mesiac od vzniku nároku až do dovŕšenia dôchodkového veku.

Rezort financií ho navrhuje zjednotiť na úrovni, ako majú žiadatelia, ktorí pred dovŕšením dôchodkového veku neodpracovali 40 rokov.

image

S preferovanými koaličnými partnermi nemáme zásadné programové rozdiely, objasňuje Fico

"Súčasné nastavenie predčasného dôchodku po 40 rokoch bude prehlbovať deficitné hospodárenie penzijného systému, pričom už pred jeho zavedením sa očakávalo, že v dôsledku starnutia populácie bude deficit v penzijnom systéme v dlhom období narastať," uvádza sa v Návrhu na ozdravenie verejných financií, ktorý pripravil Inštitút finančnej politiky.

V rámci ozdravenia verejných financií tiež navrhujú zvyšovanie hranice odpracovaných rokov podľa rastu dôchodkového veku.

Návrh patrí medzi šesticu opatrení, ktoré sa týkajú dôchodkového systému. "V tejto oblasti bolo identifikovaných šesť opatrení s pozitívnym vplyvom približne 1 percento hrubého domáceho produktu na ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti," uviedol IFP v návrhu opatrení.

Ďalším z dlhodobých opatrení je aj návrh na zjednotenie dôchodkového veku mužov a žien. V súčasnosti sa za každé vychované dieťa znižuje dôchodkový vek o šesť mesiacov, najviac však o 18 mesiacov za tri a viac detí.

Zníženie dôchodkového veku sa uplatňuje prevažne pre ženy. V rámci konsolidácie verejných peňazí sa tiež navrhuje zrušenie prvej valorizácie dôchodkov pri priznaní, zníženie miery náhrady vo výsluhovom systéme a úprava dôchodku zo Sociálnej poisťovne pre poberateľov výsluhových dôchodkov.

image

Čakajú nás škrty v rozpočte? Ódor po voľbách predstaví kroky, ako znížiť deficit verejných financií

Popri nevyhnutných konsolidačných opatreniach by mali k ozdraveniu verejných financií prispieť podľa návrhu rezortu financií aj dlhodobé štrukturálne reformy.

"Reformné opatrenia v zdravotníctve a dlhodobej starostlivosti majú značný potenciál priniesť v dlhodobom horizonte úspory," priblížil rezort financií v návrhu konsolidačných opatrení. Podľa návrhu by mohlo ísť o potenciálne úspory vo výške 100 - 200 mil. eur.

Ministerstvo financií SR pripravilo návrh takmer sto opatrení v objeme 7 percent HDP alebo necelých desať miliárd eur, ktoré by pomohli v ozdravení verejných financií. Materiál v stredu (4. októbra) po rokovaní vlády predstavil premiér Ľudovít Ódor a minister financií Michal Horváth.

 

01 - Modified: 2024-05-02 09:51:45 - Feat.: - Title: Varovanie, že si to odskáčeme na dôchodkoch, vláda nevypočula. Bude sa držať európskych, nie našich pravidiel 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 05 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 09:00