StoryEditor

Príjmy domácností v USA klesajú tretí rok po sebe

12.09.2023, 19:38
Autor:
TASRTASR

Prezident Joe Biden obvinil republikánskych zákonodarcov, že odmietli predĺžiť daňový kredit pre rodiny s deťmi zavedený počas pandémie.

Príjmy domácností v USA upravené o infláciu v roku 2022 klesli, už tretí rok po sebe. Ale celková príjmová nerovnosť sa podľa nových údajov zo sčítania obyvateľov znížila. TASR správu prevzala z AFP.

Údaje zo sčítania, ktoré boli zverejnené v utorok, vykresľujú zmiešaný obraz ekonomiky USA, pričom celkový pokles príjmov u niektorých ľudí bol výraznejší, a to najmä v dôsledku vysokej inflácie.

Podľa týchto údajov reálny alebo o infláciu upravený priemerný príjem domácností v Spojených štátoch sa v roku 2022 znížil medziročne o 2,3 percenta, keďže rast nominálnych príjmov okresala rekordne vysoká inflácia.

Minulý rok bol už tretí po sebe, v ktorom reálny priemerný príjem domácností klesol, čo podčiarkuje dôležitosť boja proti inflácii.

Americká centrálna banka Fed v reakcii na stúpajúcu infláciu začala minulý rok agresívne dvíhať úrokové sadzby, ktoré už dosiahli najvyššiu úroveň za 22 rokov. Politika Fedu tento rok výrazne znížila infláciu, aj keď sa stále drží nad dlhodobým cieľom banky na úrovni dvoch percent.

Sčítanie obyvateľov odhalilo tiež, že príjmová nerovnosť medzi rokmi 2021 a 2022 klesla o 1,2 percenta. Po započítaní daní však táto nerovnosť v skutočnosti vzrástla.

"Strmšie relatívne poklesy príjmov po zdanení v prípade najnižších a stredných príjmov možno pripísať vypršaniu viacerých daňových politík," povedala Liana Foxová z úradu pre sčítanie obyvateľov.

Rozdiel medzi príjmami pred a po zdanení mal tiež výrazný vplyv na mieru detskej chudoby, ktorá podľa oficiálnych údajov klesla, ale po zohľadnení daňových politík sa viac ako zdvojnásobila.

"Táto zmena odzrkadľuje vypršanie platnosti daňových kreditov a benefitov z obdobia pandémie ochorenia COVID-19," povedala Foxová.

Prezident Joe Biden obvinil republikánskych zákonodarcov, že odmietli predĺžiť daňový kredit pre rodiny s deťmi zavedený počas pandémie.

"Nárast chudoby detí nie je náhoda. Je výsledkom politickej voľby republikánov v Kongrese, ktorí zablokovali pomoc rodinám s deťmi a zároveň masívne znižovali dane pre najbohatšie a najväčšie korporácie," povedal Biden.

"Žiadne dieťa by nemalo vyrastať v chudobe a budem pokračovať v boji za obnovenie rozšíreného daňového kreditu na dieťa, aby desiatky miliónov rodín získali daňové úľavy a priestor na nadýchnutie, ktorý si zaslúžia," dodal.

01 - Modified: 2024-05-09 21:43:44 - Feat.: - Title: Juhovýchod USA ďalej trápia búrky, ktoré si v stredu vyžiadali troch mŕtvych 02 - Modified: 2024-05-09 20:48:50 - Feat.: - Title: Akcie v USA spevnili, štatistika z trhu práce posilňuje nádej na nižšie sadzby 03 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA 04 - Modified: 2024-05-09 17:54:03 - Feat.: - Title: USA obmedzili čínskym spoločnostiam prístup k americkým technológiám. Mali sa podieľať na špionáži 05 - Modified: 2024-05-09 17:20:45 - Feat.: - Title: Rozsiahly útok na Rafah nepovedie k porážke Hamasu, uviedol Biely dom. V oblasti už zúria boje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
10. máj 2024 05:44