StoryEditor

Vydavatelia z mnohých krajín spoločne volajú po zásadách pre umelú inteligenciu

08.09.2023, 15:14
Autor:
ČTKČTK

Hlavnými osami požiadaviek v štvorstrannom dokumente sú etika, transparentnosť a zodpovednosť prevádzkovateľov AI.

Celkovo 26 vydavateľských a novinárskych organizácií z celého sveta, vrátane českej Únie vydavateľov, zverejnilo v stredu spoločné vyhlásenie, v ktorom volajú po prijatí zásad pri využívaní umelej inteligencie.

Prezentujú sa ako predstavitelia tisícov kreatívnych pracovníkov z mediálneho i knižného prostredia a žiadajú, aby AI pri učení sa z ich podkladov rešpektovala duševné vlastníctvo, odkazovala na zdroje použitých informácií alebo rešpektovala pravidlá hospodárskej súťaže a zákony. Pod dokument sa podpísala napríklad Európska rada vydavateľov alebo Svetová asociácia vydavateľov spravodajstva. O podpise dokumentu dnes informovala Únia vydavateľov.

"Hoci technológia umelej inteligencie prinesú verejnosti, tvorcom obsahu, podnikom a celej spoločnosti značné výhody, predstavujú tiež riziká pre udržateľnosť tvorivých odvetví, dôveru verejnosti vo vedomosti, žurnalistiku, vedu a zdravie našich demokracií," uviedli vydavatelia vo vyhlásení.

Hlavnými osami požiadaviek v štvorstrannom dokumente sú etika, transparentnosť a zodpovednosť prevádzkovateľov AI. Vývojári aj prevádzkovatelia AI, ktorí svoj softvér pomocou čerpania dát z už existujúcich textov učia tvoriť nový obsah, by mali rešpektovať duševné vlastníctvo a s ním spojené právne normy. Autori pôvodných textov totiž do ich vzniku investovali a ich vklad by mal byť chránený, myslia si vydavatelia.

Dodávajú tiež, že správcovia AI by mali "zabezpečiť transparentnosť, aby vydavatelia mohli vymáhať svoje práva v prípadoch, keď je ich obsah zahrnutý do tréningových dátových súborov", priradiť obsah pôvodným vydavateľom a priznať ich autorstvu. Upozorňujú, že by AI nemala skresľovať pôvodné diela, pracovať v súlade s ľudskými hodnotami či rešpektovať súkromie a osobné údaje užívateľov, ktorí sa rozhodli s AI spolupracovať.

Popri EPC, WAN-IFRA a českej Únii vydavateľov dokument podpísali aj vydavateľské organizácie z Dánska, Fínska, Argentíny, Brazílie, Japonska, Kanady, Kolumbie alebo Južnej Kórey.

01 - Modified: 2024-05-15 22:46:46 - Feat.: - Title: USA a Čína prvýkrát viedli rozhovory o umelej inteligencii. Washington kritizuje ako Peking pracuje s AI 02 - Modified: 2024-05-15 20:01:31 - Feat.: - Title: V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou, Washington má obavy zo zneužitia 03 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-04-25 13:38:28 - Feat.: - Title: Meta na hraniciach sveta AI 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. máj 2024 14:23