StoryEditor

Vláda odobrila osvedčenie na projekt geotermálnej energie v Košickej kotline, ktorý je strategickou inžinierskou infraštruktúrou

23.08.2023, 15:22
Autor:
TASRTASR

Investičný plán sa zameriava na výstavbu infraštruktúry na zabezpečenie celoročnej dodávky tepla do teplárne a sústavy centrálneho zásobovania teplom Košice z geotermálnych stredísk Svinica - Ďurkov.

Vláda v stredu schválila návrh na vydanie osvedčenia o tzv. významnej investícii na projekt "Využitie geotermálnej energie v Košickej kotline", ktorý je strategickou inžinierskou infraštruktúrou celonárodného významu.

Žiadateľom je štátna spoločnosť MH Teplárenský holding, ktorá požiadala o osvedčenie, že významná investícia je vo verejnom záujme. Návrh predložilo ministerstvo hospodárstva.

Celoročná dodávka tepla

"Investičný projekt je zameraný na výstavbu infraštruktúry na zabezpečenie celoročnej dodávky tepla do teplárne a sústavy centrálneho zásobovania teplom Košice z geotermálnych stredísk Svinica - Ďurkov.

Zásobovanie je zabezpečené tepelným napájačom celkovej dĺžky 15,3 kilometrov s uvažovaným tepelným výkonom 30 megawattov tepelných a s predikciou využitia tepla aj zo strediska Olšovany a Bidovce až do výkonu 90 MWt," uviedlo ministerstvo hospodárstva.

image

Geotermálnu energiu je možné využiť na vykurovanie aj chladenie budov, hovorí expert

Zároveň sú identifikované oblasti využitia zvyškového tepla z vratného potrubia horúcovodu s výhľadom jeho budúcich dodávok na trase tepelného napájača. Uskutočnením investičného projektu sa podľa MH napĺňajú opatrenia zamerané na klimatickú neutralitu Slovenska.

O geotermálnom zdroji vedeli už viac ako dve desaťročia

"Investičný projekt výrazným spôsobom prispieva k plneniu cieľov dodávok tepla a chladu z geotermálnej energie v Slovenskej republike do roku 2030, vyplývajúcich z Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 - 2030, schváleného uznesením vlády Slovenskej republiky č. 606 z 11. decembra 2019, ide preto o stavbu strategickej inžinierskej infraštruktúry celonárodného významu," uzavrelo ministerstvo. 

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík uviedol, že ide o mimoriadne dôležitú investíciu, ktorá sa má financovať z Fondu na spravodlivú transformáciu.

"Dnešné schválenie tejto významnej investície je dôležitým míľnikom, ktorý nás posúva ďalej k realizácii tejto investície v Košiciach," dodal Balík.

Primátor Jaroslav Polaček v reakcii na rozhodnutie vlády uviedol, že Košice sa vďaka tomu stávajú slovenským lídrom vo využívaní geotermálnej energie. Pripomenul, že o geotermálnom zdroji pri Košiciach vedeli už viac ako dve desaťročia, no až doteraz nedokázali využiť jeho potenciál.

"Preto bolo pre mňa absolútnou prioritou, aby sa projekt zelenej a udržateľnej energie, ktorá dokáže vykurovať tisíce košických domácností, stal realitou. Dnes sme k naplneniu nášho sna o ekologickom teple pre naše mesto bližšie ako kedykoľvek predtým," skonštatoval Polaček.

 

01 - Modified: 2024-05-14 14:08:23 - Feat.: - Title: Miliardovú investíciu maďarského gigantu otvoril Orbán. Linku môžu využiť aj slovenské automobilky 02 - Modified: 2024-05-14 12:04:21 - Feat.: - Title: Blanár a Chovanec po rokovaniach v Soule: Slovensko má na dosah novú investíciu z Južnej Kórey 03 - Modified: 2024-05-13 12:50:19 - Feat.: - Title: Vláda bude v stredu rozhodovať o výstavbe nového jadrového bloku, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-05-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Saková žiada zmeniť memorandum s elektrárňami. Chce tak odvrátiť zdraženie elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
14. máj 2024 17:52