StoryEditor

Francúzsky týždenník je v štrajku pre prijatie editora blízkeho krajnej pravici

27.06.2023, 19:16
Autor:
TASRTASR

Geoffroy Lejeune bol donedávna redaktorom krajne pravicového týždenníka Valeurs Actuelles, ktorého vplyv pomáhal zvyšovať provokatívnymi titulkami a útokmi na francúzskych politikov a intelektuálov.

Novinári vplyvného francúzskeho týždenníka Journal du Dimanche vstúpili do štrajku na protest proti vymenovaniu nového editora, ktorým sa stal 34-ročný novinár Geoffroy Lejeune, známy svojimi kontaktmi s krajnou pravicou.

Informoval o tom spravodajský web France Info a agentúra AFP dodala, že táto nominácia dokazuje posun médií a politiky vo Francúzsku smerom doprava.

Správa o Lejeuneovom vymenovaní mediálnou spoločnosťou  Lagardere, ktorú nedávno kúpil konzervatívny miliardár Vincent Bollore, vyvolala minulý týždeň hromadné výpovede zamestnancov JDD, čo týždenník i jeho webovú stránku ochromilo.

Lejeune, ktorý má blízko k viacerým vysokopostaveným krajne pravicovým politickým predstaviteľom, "vyjadruje myšlienky, ktoré sú opakom hodnôt, ktoré JDD šíril posledných 75 rokov," uviedla vo svojom vyhlásení odborová organizácia JDD.

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková sa pripojila k politikom ľavice, ako aj k skupine zástancov slobody médií - vrátane organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) -, ktorí vyjadrili znepokojenie nad tým, že taký dôležitý mediálny post dostal práve človek ako Lejeune.    

Osem bývalých redaktorov novín označilo Lejeuneovo vymenovanie za "provokáciu a za dôkaz toho, že krajná pravica sa teraz pokojne inštaluje v médiách". Vyjadrili aj rozhorčenie nad tým, že Bollore poprel identitu novín.

Lejeune bol donedávna redaktorom krajne pravicového týždenníka Valeurs Actuelles, ktorého vplyv pomáhal zvyšovať provokatívnymi titulkami a útokmi na francúzskych politikov a intelektuálov, doplnila AFP.

V roku 2019 približne 400 intelektuálov a vysokoškolských učiteľov v spoločnom liste kritizovalo tento týždenník za jeho útok- veľmi zlý a osobný - voči historikovi Benjaminovi Storovi, renomovanému znalcovi francúzskych koloniálnych dejín. Stora totiž jeden z článkov vo Valeurs Actuelles označil za antisemitský.

Týždenník Valeurs Actuelles opakovane písal aj o americkom finančníkovi židovského pôvodu Georgeovi Sorosovi, ktorého v roku 2018 na titulnej strane označil za "miliardára, čo sa sprisahal proti Francúzsku".

V roku 2021 bol týždenník Valeurs Actuelles uznaný za vinný z rasistických nenávistných prejavov po tom, ako uverejnil fiktívny príbeh a karikatúry zobrazujúce jednu z najvýznamnejších francúzskych poslankýň tmavej pleti ako nahú otrokyňu v reťaziach a so železným obojkom.

Počas kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku Lejeune podporil krajne pravicového mediálneho komentátora Érica Zemmoura.

O Lejeuneovi je tiež známe, že je blízkym priateľom Marion Maréchalovej, netere krajne pravicovej líderky Marine Le Penovej a vnučky Jeana-Marie Le Pena, zakladateľa medzičasom zlikvidovanej krajne pravicovej strany Národný front.

AFP informovala, že Bollore - konzervatívny katolík zo severozápadu Francúzska - postupne rozširuje svoje impérium - ovládol televízne kanály, časopis Paris Match, rozhlasovú stanicu Europe 1 a teraz aj JDD. Spravodajský kanál iTélé, ktorý získal v roku 2016, sa postupne zmenil na konzervatívnu platformu, ktorú kritici označujú za francúzsku obdobu americkej televízie Fox News blízkej exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi.

AFP konštatuje, že Lejeune je jedným z mnohých novinárov, komentátorov a intelektuálov, ktorí vo Francúzsku pomohli presunúť tvrdé názory na imigráciu a islam do hlavného mediálneho prúdu, čo odráža posun vo francúzskej politiky. Mnohí politici už  totiž v súkromných rozhovoroch pripúšťajú, že Le Penová by mohla byť budúcou francúzskou prezidentkou.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že k názorom Le Penovej - i Lejeunea – na imigráciu sa hlási väčšina Francúzov.

 

01 - Modified: 2024-05-19 06:17:55 - Feat.: - Title: Francúzsko predstavilo poštovú známku s obrázkom a vôňou bagety 02 - Modified: 2024-05-18 21:32:08 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Slováci sa priblížili k štvrťfinále, zvládli súboj proti Francúzsku 03 - Modified: 2024-05-18 20:17:19 - Feat.: - Title: Spoločnosť Danone potvrdila odchod z ruského trhu, píšu médiá 04 - Modified: 2024-05-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Slováci sa dnes postavia proti hokejovému výberu Francúzka. Tento kvíz preverí, čo všetko viete o krajine galského kohúta 05 - Modified: 2024-05-17 14:05:14 - Feat.: - Title: Polícia vo Francúzsku zastrelila muža, ktorý chcel podpáliť synagógu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 10:13