StoryEditor

Hebrejská univerzita v Izraeli postaví múzeum venované Einsteinovi

14.06.2023, 22:21
Autor:
TASRTASR

Múzeum vznikne v jednom z kampusov tejto vysokej školy v jeruzalemskej štvrti Givat Ram, pričom vláda sa zaviazala poskytnúť na tento účel v prepočte približne šesť miliónov dolárov.

Na pôde Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme položili v stredu základy nového múzea venovaného vedcovi Albertovi Einsteinovi. Laureát Nobelovej ceny za fyziku z roku 1921 bol jedným zo zakladateľov univerzity, ktorá otvorila svoje brány v roku 1925. Univerzite zanechal svoj majetok vrátane archívu, ktorý obsahuje 85-tisíc položiek.

"Práve tu kladieme základy živého archívu spisov jedného z najväčších mozgov v dejinách ľudstva," povedal počas stredajšieho ceremoniálu izraelský prezident Jicchak Herzog.

Múzeum vznikne v jednom z kampusov tejto vysokej školy v jeruzalemskej štvrti Givat Ram, pričom vláda sa zaviazala poskytnúť na tento účel v prepočte približne šesť miliónov dolárov a univerzita ďalších 12 miliónov získaných z donácií. Budovu múzea navrhol poľsko-americký architekt Daniel Libeskind.

"Pomocou najmodernejších výstavných techník, vedeckých ukážok a originálnych dokumentov múzeum predstaví Einsteinov prínos do vedy, vplyv jeho objavov na náš dnešný život, jeho verejnú činnosť a účasť na kľúčových dejinných momentoch," uvádza sa v minuloročnom vyhlásení univerzity.

Einstein bol pôvodom Žid, ktorý emigroval do Spojených štátov z rodného Nemecka po nástupe Adolfa Hitlera. Einsteinova teória relativity spôsobila revolúciu vo fyzike zavedením nových spôsobov nazerania na pohyb objektov v priestore a čase. Vedec významne prispel aj k teórii kvantovej mechaniky.

01 - Modified: 2016-03-04 15:52:35 - Feat.: - Title: Selfie tyč sme mali v Československu už v roku 1969, v zahraničí to vyvoláva údiv
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. máj 2024 04:29