StoryEditor

Pobrežné stráže Filipín, USA a Japonska začali prvé spoločné cvičenie

01.06.2023, 15:02
Autor:
TASRTASR

Na cvičení sa zúčastňujú štyri lode filipínskej pobrežnej stráže, ku ktorým sa pripojí kuter americkej pobrežnej stráže a krížnik japonskej pobrežnej stráže.

Filipíny, USA a Japonska vo štvrtok odštartovali prvé spoločné cvičenie svojich pobrežných stráží. Krajiny sa ním snažia posilniť námornú spoluprácu v odpovedi na čoraz agresívnejšie kroky Číny. Informuje TASR na základe informácií od agentúry AFP.

Cvičenie potrvá týždeň a bude sa odohrávať neďaleko ústia Manilského zálivu v Juhočínskom mori, ktoré si Peking nárokuje takmer v celej jeho rozlohe, hoci podľa rozsudku medzinárodného arbitrážneho súdu nemá toto vyhlásenie žiadny právny základ. 

Na cvičení sa zúčastňujú štyri lode filipínskej pobrežnej stráže, ku ktorým sa pripojí kuter americkej pobrežnej stráže a krížnik japonskej pobrežnej stráže. Manévre sa počas cvičenia budú zameriavať na zásahy voči páchateľom trestnej činnosti a pátracie akcie.

"Japonsko je ostrovný štát, preto mu záleží na dodržiavaní a ochrane pravidiel námornej dopravy," uviedol zástupca japonského vyslanca v Manile Keniči Macuda počas uvítacej ceremónie japonských a amerických plavidiel.

Spojené štáty sa dlhodobo snažia posilňovať svoje spojenectvá nielen v ázijsko-tichomorskej oblasti v reakcii na agresívne kroky Číny v oblasti Taiwanu a Juhočínskeho mora. Filipíny a Japonsko začínajú rokovať o kľúčovej obrannej dohode, ktorá by obom štátom umožnila nasadiť jednotky na území zmluvného partnera. Filipíny a USA sa dohodli na opätovnom spustení spoločných hliadok v Juhočínskom mori. 

USA a Japonsko sú kľúčovými dodávateľmi lodí filipínskej pobrežnej stráže. Podľa hovorcu filipínskej pobrežnej stráže Armanda Balila iniciovali spoločné cvičenie Spojené štáty a Japonsko.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 01:53