StoryEditor

Izrael potvrdil, že pri potopení lode v Taliansku zomrel bývalý člen Mossadu a dvaja tajní agenti

31.05.2023, 20:45
Autor:
ČTKČTK

Talianska prokuratúra pre neúmyselné zabitie a stroskotanie lode vyšetruje majiteľa plavidla, ktorý nešťastie prežil. Vyšetrovatelia preverujú, či majiteľ, ktorý loď riadil, dostatočne dbal na bezpečnosť.

Izraelské úrady potvrdili, že pri potopení lode na talianskom jazere Lago Maggiore zomrel bývalý člen tajnej služby Mossad. Pri nešťastí zahynuli tiež dvaja príslušníci talianskych tajných služieb a manželka majiteľa lode, ktorá bola ruského pôvodu. Okrem majiteľa a jeho manželky boli na palube plavidla len členovia talianskych a izraelských tajných služieb, ktorí oslavovali narodeniny jedného z dôstojníkov, uviedli dnes talianske médiá.

Talianska prokuratúra pre neúmyselné zabitie a stroskotanie lode vyšetruje majiteľa plavidla, ktorý nešťastie prežil. Vyšetrovatelia preverujú, či majiteľ, ktorý loď riadil, dostatočne dbal na bezpečnosť. Preveruje sa tiež jeho tvrdenie, že búrka, ktorá v nedeľu večer loď prevrátila, nastala nečakane. Polícia sa pokúša vyzdvihnúť na povrch plavidlo, aby ho podrobila analýze. Nebola naopak nariadená pitva štyroch mŕtvych, pretože podľa súdneho lekára je jasné, že utonuli a zomreli bez cudzieho zavinenia.

Úrad izraelského premiéra potvrdil informáciu talianskych a izraelských médií, že zosnulý izraelský občan bol člen tajných služieb vo výslužbe, ktorý "venoval celý svoj život bezpečnosti štátu Izrael". Na palube sa podľa informácií agentúry AGI a ďalších talianskych médií nachádzalo 13 členov izraelskej tajnej služby a osem príslušníkov talianskej rozviedky AISE. Tie sa snažila po nehode vypočuť miestna polícia. Podľa denníka La Repubblica Izraelčania z Talianska už odcestovali.

Nehoda otriasla obyvateľmi desaťtisícového mesta Sesto Calende, pri ktorom sa stala. "Ľudia sa pýtajú, ako sa naše mesto stalo križovatkou špiónov," povedal agentúre AGI viceprimátor Edoardo Favaron. Podľa neho jediné miesto, ktoré by v meste a jeho okolí mohlo vzbudiť záujem tajných služieb, je výcviková akadémia posádok vrtuľníkov talianskej zbrojnej skupiny Leonardo.

01 - Modified: 2024-05-05 15:41:42 - Feat.: - Title: Al-Džazíra odsúdila rozhodnutie Izraela zastaviť jej činnosť v krajine, vidí to ako nezákonný čin 02 - Modified: 2024-05-05 12:50:26 - Feat.: - Title: Izrael nekapituluje, chceme bojovať, tvrdí Netanjahu. Nechce akceptovať požiadavku Hamasu na ukončenie vojny 03 - Modified: 2024-05-05 13:02:52 - Feat.: - Title: Po raketovom útoku, ku ktorému sa hlási Hamas, Izrael uzavrel prechod Kerom Šalom 04 - Modified: 2024-05-05 12:06:50 - Feat.: - Title: Izraelská vláda rozhodla o zastavení činnosti televízie al-Džazíra v krajine, vinia ju zo zaujatosti 05 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 18:05