StoryEditor

Americkí a írski experti cvičia na Cypre ukrajinských odmínovačov

12.05.2023, 15:42
Autor:
TASRTASR

Výcvik sa uskutočňuje pod záštitou Pomocnej misie Európskej únie na podporu Ukrajiny, ktorú zriadili vlani v októbri.

Cyprus v rámci misie vojenskej pomoci pre Ukrajinu spolupracuje s írskymi a americkými vojenskými expertmi pri výcviku dvoch skupín ukrajinských odmínovačov. V piatok to oznámil cyperský minister obrany Michalis Jorgallas. TASR správu prevzala z agentúry AP.

 

Prvá skupina 24 Ukrajincov v súčasnosti absolvuje výcvik v cyperských vojenských zariadeniach, ďalšia by mala prísť budúci mesiac, spresnil minister.

Výcvik sa uskutočňuje pod záštitou Pomocnej misie Európskej únie na podporu Ukrajiny (EUMAM Ukrajina), ktorú zriadili vlani v októbri.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine by tím expertov pozostávajúci z 5000 členov potreboval najmenej 30 rokov, aby vyčistil všetky míny z neoznačených mínových polí v oblasti frontovej línie, uviedol Jorgallas.

Podľa jeho slov sa cyperskí inštruktori zúčastňujú aj na výcviku Ukrajincov v Nemecku.

Cyprus má veľa skúsenosti s odmínovaním. Míny sú pozostatkom obrany voči tureckej armáde, ktorá v roku 1974 obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku.

S odstraňovaním mín v pásme oddeľujúcom medzinárodne uznanú Cyperskú republiku a samozvanú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva len Ankara, roky pomáhali aj experti mierových síl OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 14:04