StoryEditor

Irán popravil švédsko-iránskeho disidenta

06.05.2023, 08:17
Autor:
TASRTASR

Habíb Šaab bol zadržiavaný v Iráne od októbra 2020 po tom, ako zmizol počas návštevy Turecka a bol postavený pred súd v Teheráne, ktorý neuznáva dvojaké občianstvo.

Irán v sobotu popravil švédsko-iránskeho disidenta Habíba Šaaba odsúdeného za "terorizmus". TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Rozsudok smrti pre Habíba Šaaba..., šéfa teroristickej skupiny Harakat al-Nidal... bol vykonaný dnes, v sobotu ráno," uviedla iránska súdna stránka Mizan Online.

Šaab bol zadržiavaný v Iráne od októbra 2020 po tom, ako zmizol počas návštevy Turecka a bol postavený pred súd v Teheráne, ktorý neuznáva dvojaké občianstvo.

Bol odsúdený za korupciu, vytvorenia povstaleckej skupiny Arabské bojové hnutie za oslobodenie Ahvázu (ASMLA) a z "vykonania mnohých teroristických operácií v provincii Chúzistán".

ASMLA bojuje za odtrhnutie regiónu Ahváz na juhozápade Iránu a vznik nezávislého arabského štátu. Skupina obviňuje Teherán z páchania trestných činov proti menšinovým Arabom žijúcim v iránskej provincii Ahváz.

Irán klasifikuje ASMLA ako teroristickú organizáciu a obvinil ju z toho, že stojí za útokmi na iránsku armádu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. máj 2024 06:44