StoryEditor

Portugalská ľavica chce prehlasovať prezidentské veto zákona o eutanázii

20.04.2023, 20:39
Autor:
ČTKČTK

O zákone o eutanázii sa portugalský parlament, ktorý ovládajú ľavicové strany, a prezident, ktorý je praktizujúci katolík, hádajú posledné tri roky.

Portugalská ľavica sa rozhodla, že v parlamente prehlasuje stredajšie veto prezidenta Marcela Rebela de Sousa, ktorý tak opäť odmietol zákon o eutanázii. Norma by tak mala vstúpiť do platnosti napriek výhradám hlavy štátu. Parlament bude pravdepodobne hlasovať v polovici mája, uviedla dnes agentúra AFP. Ak zákonodarcovia návrh zákona definitívne schvália, stane sa Portugalsko piatou európskou krajinou, kde bude eutanázia povolená.

O zákone o eutanázii sa portugalský parlament, ktorý ovládajú ľavicové strany, a prezident, ktorý je praktizujúci katolík, hádajú posledné tri roky. Poslanci zákon v rôznych podobách schválili štyrikrát a prezident ho zakaždým v poslednej legislatívnej fáze zablokoval.

Nedávno hlava štátu zákon vetovala v stredu, pretože podľa neho text obsahuje nejasnosti. V takom prípade majú poslanci možnosť zákon upraviť alebo veto prehlasovať.

Socialistická strana (PS), ktorá má v snemovni väčšinu, dnes oznámila, že si tentoraz vybrala druhú možnosť. "PS zákon potvrdí," uviedol dnes šéf poslaneckej frakcie socialistov Eurico Brilhante Dias. Na prehlasovanie veta vyzvali v stredu aj ďalšie dve strany, ktoré už skôr zákon podporili. Je tak pravdepodobné, že zákon bude prijatý a nadobudne účinnosť. Podľa miestnej tlače sa hlasovanie dá očakávať v polovici mája. Prvé zákroky by potom lekári mohli začať vykonávať na jeseň.

Návrh počíta s tým, že eutanázia bude povolená len v prípadoch, keď pacient nebude schopný vykonať asistovanú samovraždu. Pri nej akt usmrtenia vykonáva sám pacient, pri eutanázii iná osoba. Podľa prezidenta nie je z textu jasné, kto by mal potvrdiť, že pacient nie je asistovanej samovraždy schopný.

Eutanáziu uznáva len málo štátov, je medzi nimi Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Španielsko, Kolumbia, Kanada či Nový Zéland. V Česku eutanázia ani asistovaná samovražda legálne nie sú.

01 - Modified: 2024-04-25 19:23:26 - Feat.: - Title: Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie 02 - Modified: 2024-04-11 17:53:41 - Feat.: - Title: Katolícka cirkev v Portugalsku sa chystá odškodniť obete sexuálneho násilia 03 - Modified: 2024-04-08 04:53:03 - Feat.: - Title: Po prevrátení lode pri Portugalsku našli telá dvoch obetí, po ďalších dvoch pátrajú 04 - Modified: 2024-03-27 21:46:22 - Feat.: - Title: Portugalský parlament si až po troch neúspešných hlasovaniach zvolil predsedu 05 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 20:37