StoryEditor

V Izraeli pokračovali protesty proti justičnej reforme. Ľudia požadujú jej úplné zrušenie

01.04.2023, 23:22
Autor:
TASRTASR

Kontroverzný návrh reformy súdnictva uvrhol Izrael do najhoršej vnútropolitickej krízy za posledné desaťročia.

Protesty proti justičnej reforme v Izraeli neutíchli ani dnes, hoci sa tento týždeň premiér Benjamin Netanjahu rozhodol ju odložiť. Dnes vyšli do ulíc desiatky tisíc ľudí a požadovali jej úplne zrušenie, uviedla agentúra Reuters. Organizátori protestov sľúbili, že budú pokračovať v tlaku a budú požadovať zrušenie plánov.

Premiér Benjamin Netanjahu v pondelok pozastavil reformu, aby umožnil rokovania o kompromise s opozičnými stranami. Rozhodnutie prijal po rozsiahlych domácich nepokojoch a vyjadrení nesúhlasu z Washingtonu.

Izraelské médiá odhadujú, že po celej krajine sa na protivládnych protestov dnes zúčastnilo viac ako 150-tisíc ľudí. Najviac ich bolo v centre Tel Avivu. Protestujúci mali vlajky a transparenty kritizujúce plány na oslabenie Najvyššieho súdu.

Reforma, ktorá by vládnej koalícii poskytla kontrolu nad vymenovaním sudcov najvyššieho súdu a umožnila prehlasovať súdne rozhodnutie jednoduchou parlamentnou väčšinou, vyvoláva v Izraeli masové protesty už od januára. Kritici považujú snahu vlády za ohrozenie nezávislosti súdu a pokus o právny prevrat. Zástancovia tvrdia, že sa usiluje o menej elitárskych a intervenčných sudcov.

Netanjahu je sám súdený kvôli obvineniu z korupcie, ktoré popiera. Premiér tvrdí, že reformy sú nutné na vyváženie jednotlivých zložiek moci.

Návrh reformy uvrhol Izrael do najhoršej vnútropolitickej krízy za posledné desaťročia. Proti plánu vystúpili podnikatelia, ekonómovia a bývalí šéfovia bezpečnostných zložiek. Podľa nich posúva krajinu smerom k autokracii, uviedla agentúra AP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. máj 2024 20:16