StoryEditor

Biden vyhlásil stav katastrofy pre tornádom zasiahnuté Mississippi. K obyvateľom poputuje federálna pomoc

26.03.2023, 14:23
Autor:
ČTKČTK

V Mississippi zahynulo najmenej 25 ľudí a desiatky ďalších boli zranené po tom, ako sa mohutná búrka prehnala niekoľkými obcami v oblasti mississippskej delty.

Americký prezident Joe Biden dnes vyhlásil stav katastrofy pre štát Mississippi, kde v noci na sobotu zabilo ničivé tornádo viac ako dve desiatky ľudí. Informoval o tom Biely dom. Rozhodnutie umožní federálnu pomoc pre obyvateľov viacerých okresov, ktoré podľa agentúry AP patria k najchudobnejším v Spojených štátoch.

V Mississippi zahynulo najmenej 25 ľudí a desiatky ďalších boli zranené po tom, ako sa mohutná búrka prehnala niekoľkými obcami v oblasti mississippskej delty. V Alabame zomrel pri búrke jeden človek po tom, čo vietor niekoľkokrát prevrátil jeho obytný príves.

Pátracie a záchranné tímy dnes pokračujú v prehľadávaní trosiek domov, z ktorých mnohé boli úplne zrovnané so zemou. Stovkám ľudí muselo byť poskytnuté náhradné prístrešie. Najhoršie postihnuté je mestečko Rolling Fork, z ktorého zostali z veľkej časti len trosky.

Na základe Bidenovho rozhodnutia možno vyčleniť federálne prostriedky na obnovu v mississippských okresoch Carroll, Humphreys, Monroe a Sharkey. Peniaze poputujú tiež na dočasné ubytovanie, opravy nepoisteného majetku či pomoc zasiahnutým podnikom, uvádza vyhlásenie Bieleho domu.

Stav katastrofy vyhlásil už skôr tiež guvernér Mississippi Tate Reeves, ktorý zasiahnutý región charakteristický rozsiahlymi bavlníkovými, kukuričnými a sójovými plantážami a rybníkmi osobne navštívil. Telefonicky tiež hovoril s Bidenom a mississippskými zástupcami v americkom Kongrese.

Národná meteorologická služba NWS v sobotu uviedla, že podľa predbežných údajov dosiahla sila tornáda v Mississippi druhý najvyšší stupeň na Fujitovej stupnici, teda EF-4. Počas svojej zhruba hodinovej existencie urazilo tornádo 274 kilometrov, čo je podľa NWS nezvyčajne dlhá trasa.

Pre oblasť východnej Louisiany, južného Mississippi a južnej Alabamy vydala NWS na dnešok nové varovanie pred možným silným vetrom, krupobitím a potenciálne tiež tornádami.

01 - Modified: 2024-05-09 18:08:18 - Feat.: - Title: Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy. Ťažbu ropy povolí 02 - Modified: 2024-05-09 16:18:05 - Feat.: - Title: Biden podľa Trumpa stojí na strane Hamasu, keď hrozí zastavením dodávok Izraelu 03 - Modified: 2024-05-09 04:54:25 - Feat.: - Title: Zastavíme delostrelecké dodávky do Izraela, ak zaútočí na Rafah, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 18:01:33 - Feat.: - Title: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu. Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch aj vo svete
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 22:15